Естония и Латвия смятат да въведат мита върху вноса на

...
Естония и Латвия смятат да въведат мита върху вноса на
Коментари Харесай

Естония и Латвия искат да въведат от есента мита върху вноса на електроенергия от Русия


Естония и Латвия считат да вкарат мита върху вноса на електрическа енергия от Русия по всяка възможност от есента, оповестява във вторник уеб сайтът ERR, базирайки се на чиновник от министерство на стопанската система на Естония. По образеца на Финландия, през есента Естония и Латвия ще вкарат мита върху съветската електрическа енергия, с цел да решат казуса с нечестната конкуренция, се споделя в обявата.

Тъй като през есента се приключва търговията на електрическа енергия сред Беларус и Литва, то в бъдеще съветската електрическа енергия ще постъпва в Балтийските страни през Латвия.

Сега съветското електричество, което се създава от изкопаеми източници, не се полза с квоти за въглероден двуокис при попадането му на естонския пазар през Литва. Стойността на това електричество е два пъти по-ниска от цената на електричеството, създавано от предприятието Eesti Energia. Причината за разликата в цените е в налозите, които би трябвало да се заплащат в Естония. „ Що се касае да вземем за пример за митническа отбрана, то това е в компетенцията на Европейския съюз и Европейската комисия, страните от Европейски Съюз не могат да ги дефинират настрана. Но ние се договорихме с латвийците за въвеждане на цени за потреблението на инфраструктурата, евентуално от есента “, е обяснил заместникът по енергетиката в Министерство на Икономиката Тимо Татар.

Подобни цени за импорт на електричество от Русия към този момент от доста време употребява Финландия. Въвеждането на цените е планувано за есента, защото тогава в Беларус ще е подготвена атомната електроцентрала. Литва от своя страна одобри по-рано закон за преустановяване търговията с електрическа енергия сред Беларус и Литва след края на строителството на атомната електроцентрала. Балтийските страни към този момент съвсем не могат да минат без съветско електричество, по тази причина в този момент то ще постъпва през Латвия.

„ По своята същина тези цени ще са основани на разноските, които пораждат при вноса на съветско електричество. Това няма да в профил нечестната конкуренция, само че отчасти ще я смекчи “, е споделил ръководителят на държавната компания Elering Таави Вескимяги. Ръководителят на Eеsti Energia от своя страна е декларирал, че обстановката няма да се усъвършенства с частични ограничения, а за съветската страна би трябвало да се откри данъчна ставка, която да се равнява на данъчното натоварване, което се получава от въглеродните излъчвания.

Както излиза наяве от по-ранни изявления, обстановката в естонската енергетика е сериозна точно поради поскъпващите квоти за въглеродни излъчвания и евтината електрическа енергия от Русия и по тематиката тече засилен спор.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР