Естествената светлина е наша естествена и жизнено важна нужда. "Но

...
Естествената светлина е наша естествена и жизнено важна нужда. "Но
Коментари Харесай

Как да се борим със зимната депресия

Естествената светлина е наша естествена и витално значима потребност. "Но през днешния ден малко хора получават нужното количество светлина, защото прекалено много време прекарваме в затворено пространство ", написа Ричард Хобдей в книгата си The Healing Sun - The Light revolution, представена от E-Здравей.

Зимна меланхолия

Денят е къс, а повишението на равнището на мелатонина способства за развиването на сезонна, есенна или зимна меланхолия. Зимната меланхолия визира от 2 до 5% от хората, като при дамите е от 2 до 3 пъти по-често, в сравнение с при мъжете.

Симптомите на зимна меланхолия:

- Продължителна огромна горест
- Слаба централизация
- Загуба на сила
- Разстройства на съня, по-голяма потребност от сън
- Намалена словоохотливост, възприятие на самотност и изоставеност
- Намален полов нагон
- Повишено предпочитание за сладко, изключително през нощта.

Мрачни дни

Земята трансформира своята позиция по време на годишното завъртане към Слънцето. През зимата, когато денят е най-кратък, а нощта най-дългата, слънцето изгрява късно и залязва рано. Ако работите от 9 до 5 в затворено помещение, постоянно на изкуствено осветяване, не сте изложени дълго на дневна светлина.

Освен дефицит на витамин D, неналичието на слънчева светлина води и до повишение на равнището на холестерола в кръвта.

Учените споделят, че излагането на слънчева светлина и ултравиолетовите лъчи усилва броя на белите кръвни телца (които усилват способността на тялото да се бори с инфекции), а с това и предаването на О2 в тъканите.

Поради тази причина, физическите извършения в композиция със слънчева светлина, разходките навън, имат по-ползотворно въздействие върху мускулната мощ и костите, в сравнение с тренировки на закрито.

От умереното излагане слънце ще имате единствено изгода.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР