Ескалацията на започналата търговска война между водещите икономически центрове в

...
Ескалацията на започналата търговска война между водещите икономически центрове в
Коментари Харесай

Тежките последствия, които носи търговската война за глобалната икономика

Ескалацията на почналата " комерсиална война " сред водещите стопански центрове в света ще докара до закъснение на растежа на световната стопанска система с 0,4 процентни пункта, предвижда интернационалната рейтингова организация Fitch Ratings.

Засилването на комерсиалните различия в света, които могат да доведат до повишение на митата върху стокооборот от 2 трилиона $. И още идната година това ще се отрази върху икономическия напредък. На първо място този удар ще понесат Съединени американски щати, Канада и Мексико, считат специалистите от Fitch.

В Съединените щати и в Канада растежът на брутния вътрешен артикул може да се окаже с 0,8 процентни пункта по-нисък от базовата прогноза за 2019 година и с 1 п.п. - по дребен през 2020 година.

За Мексико разликата с предходната прогноза за Брутният вътрешен продукт през 2019 година е още по-голяма в посока надолу - с 1,7%, за 2019 година и с 1,5% за в 2020 година.

Китай ще бъде по-малко обиден, отбелязва Fitch. Ръстът на китайския Брутният вътрешен продукт ще се окаже по-нисък от базовата прогноза на организацията с към 0,3 %.

При плановете за вероятните загуби от комерсиалната война Fitch залага на мита от страна на Съединени американски щати върху китайски внос на сума към 400 милиарда $. Това е двойно по-повече от предходния сюжети, само че анализаторите на Fitch се опират на неотдавнашните заявки на Вашингтон и заканите за усилване на натиска върху Пекин. Според новия сюжети митата обгръщат 90% от целия китайски износ в Съединени американски щати, означават от организацията.

Но от ескалация на комерсиалните несъгласия в света ще пострадат освен Китай и страните от NAFTA. Щетите върху икономическия напредък ще бъдат световни - темпът на повишение на международния Брутният вътрешен продукт може да спадне следващата година от предстоящите 3,2% до 2,8%, показват от Fitch. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР