Ескалация на напрежението има. Тя беше предизвикана от македонските политици,

...
Ескалация на напрежението има. Тя беше предизвикана от македонските политици,
Коментари Харесай

Искрен Веселинов : В Македония се зароди истерия, която целеше провокация


" Ескалация на напрежението има. Тя беше провокирана от македонските политици, съответно от македонския президент, който с изявите си пожела да забрани на българи да вземат участие в честването на годишнината от Гоце Делчев ", каза съпредседателят на Искрен Веселинов в студиото на " Денят ON AIR ".
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 849
По думите му в Македония се е " зародила нервност, която целеше да има провокация ". 

Пред Bulgaria ON AIR Веселинов съобщи, че празнувания в памет на Гоце Делчев ще има в цялата страна и Македония.

Според него казусът в нашата позиция е, че е била пробита.

" Имахме консолидирана позиция, която всички партии поддържаха още през 2019 година с декларация, само че " Продължаваме промяната " и тогавашният министър председател едностранно пробиха. Този пробив се получи с помощта на неолибералната общественост, за която е все едно дали някой е българин ", посочи съпредседателят на.

Според него един от най-висшите задължения на българската страна е да не не помни своите съотечественици.

" С твърда позиция можем да деескалираме. В момента господата от Скопие настояват, че желаят да влязат в Европейски Съюз - съмнявам се, тъй като тази антибългарска нервност е иманентна на политическия живот на нашата прилежаща страна. Ние сме жертва на това, че всички медии в Македония се управляват от група, налагаща антибългарска агитация. България би трябвало да разчупи това и да съобщи, че това е систематична антибългарска акция ", разяснява гостът.

" Македония и нейните политици сполучливо си самоналагат несъгласие, тъй като до момента в който не решат казуса с България, няма да стартират договаряния. Нашето оттегляне беше сменено с тяхна лична антибългарска нервност. Дълго време Македония няма да влезе в Европейски Съюз. Това е задачата ", сподели той и добави, че българската страна би трябвало да поеме самодейност и да бъде показани във всяка европейска столица.

" Имаме капацитет да убедим Европа. Имаме ясна позиция, че не трябва да се отстъпва от националния ни интерес ", безапелационен бе гостът.

Според него последните две години в България са плод на геополитическо разбъркване, което не разрешава обединения, отстояващи националния интерес.

" Ще бъде сложен избор.  заявява своята подготвеност да води диалози за необятно съдействие. Тепърва чакаме отговори за съдействие ", изтъкна .
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР