Есенното издание на 24-тия международен филмов фестивал София Филм Фест

...
Есенното издание на 24-тия международен филмов фестивал София Филм Фест
Коментари Харесай

Мера споредъ мера закри София Филм Фест

Есенното издание на 24-тия интернационален кино фестивал София Филм Фест приключи на 15 октомври с премиерата на трета серия на цифрово възобновения епос „ Мера споредъ мера “, показан персонално от режисьора Георги Дюлгеров, оператора Радослав Спасов и екип.

Тазгодишният СФФ се състоя в изключителна обстановка и все пак показа изключителна покачеството и разнообразието си стратегия от 159 кино лентата, ситуирани в три сезона – пролет, лято и есен. Поради пандемията от ковид през март бяха прожектирани единствено филми от ретроспективата на Аки Каурисмаки. През лятото фестивалът имаше хибридна стратегия с онлайн прожекции, прожекции на открити пространства и в Дома на киното. В този интервал се състояха и главните състезания, а премиите бяха връчени на гала на 6 юли 2020 в платформа А6 на НДК.

През есента фестивалът бе открит с кино лентата на македонския режисьор Милчо Манчевски „ Върба “. Световният създател гостува в София и получи специфичната премия на София Филм Фест. Друг огромен занаятчия на киното, който се срещна с публиката на СФФ, бе чешкия режисьор Вацлав Мархоул, чийто шедьовър „ Боядисаната птица “ (в късия лист с номинации за интернационален Оскар) събра овациите на фестивалната аудитория. Извънредно бе и събитието с онлайн изявлението на полския киновед Барбара Холендер с легендата Агнешка Холанд, която получи специфичната премия ФИПРЕССИ 94 Платиниум в границите на фестивала.

Прожекциите бяха ситуирани в 10 софийски киносалона и откритото пространство София Съмър Фест при прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

СФФ Есен ще се запомни с министър председателите на 11 нови български игрални и документални филми, показани от техните създатели, измежду които Иван Черкелов, Адела Пеева, Коста Биков, Иван Юруков, Любомир Халачев и други. Наградата на Булсатком за най-хубав български документален филм бе връчена на режисьорите на „ Пасажери “ Здравко Драгнев и Цветан Драгнев.

Публиката на Дома на киното имаше привилегията да участва на срещата с режисьора Тео Ушев и писателя Георги Господинов след прожекцията на анимационния „ Физика на тъгата “, както и на историческата премиера на цифрово възобновения „ Мера споредъ мера “ в наличието на режисьора Георги Дюлгеров, съсценариста и артист Руси Чанев, оператора Радослав Спасов, художника Георги Тодоров-Жози, артиста Стефан Мавродиев, шефа на продукцията Кирил Кирилов и доста други членове на екипа на кино лентата. Специалната прожекция последва премиерата на книгата на проф. Дюлгеров „ Биография на моите филми “.

Домът на киното бе хазаин на две изложения – ескизи от работната книга на Анри Кулев за кино лентата му „ Имало една война “ и снимки от трилогията „ Мера споредъ мера “ по случай 40-годишнината от началото на фотосите на кино лентата. В последния фестивален ден бяхме очевидци на презентация на Доли медия студио във връзка опита им с цифровото възобновяване на типичен български филми и за следващ път бе издигнат казуса с дигитализацията на филмовата ни памет.

24-тият София Филм Фест се провежда от Арт Фест под патронажа на Столична община, в партньорство с Министерство на културата, Националния кино център и Националния замък на културата, с поддръжката на стратегия Творческа Европа MEDIA на Европейския съюз, национални и задгранични културни институти, спонсори, сътрудници и другари.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР