ЕС трябва да емитира облигации за вечен дълг, за да

...
ЕС трябва да емитира облигации за вечен дълг, за да
Коментари Харесай

Сорос съветва ЕС да емитира вечен дълг

Европейски Съюз би трябвало да емитира облигации за " безконечен " дълг, с цел да помогне на закъсалите в рецесията държавни управления на страните членки. Това предлага финансистът и човеколюбец Джордж Сорос в своя публикация за " Проджект синдикейт ", представена от “Дневник “. Според него решението за това би трябвало да е първият приоритет на водачите на Европейски Съюз, когато се съберат в четвъртък на вируалната си среща.

Сорос споделя, че главницата по този дълг няма да се връща, а единствено ще се изплаща рента за несигурно дълъг период с опцията Европейски Съюз да може да ги изкупи назад или да ги опрости. С тези средства може да се финансира Европейски фонд за възобновяване и те може да са отговор на концепцията на Урсула фон дер Лайен за 1 трилион евро за битка с ковид.

“Разбира се, за Европейски Съюз това ще е невиждано, а и сумата е голяма. Но и други държавни управления са употребявали в предишното perpetual bonds. Най-известният образец е Англия, която с предлагането на консолидирани облигации (Consols) е финансирала войните си с Наполеон, както и военни облигаиции за събиране на средства за Първата международна война. Тези облигации са търгувани в Лондон чак до 2015 година, когато са дефинитивно изплатени. През 70-те години на XIX век американският Конгрес позволява финансовото министерство да емитира Consols, с цел да консилидира към този момент пуснати обликации. И те са издадени в последвалите години ", напомня Сорос.

Според него сега Европейски Съюз е изправен пред война против ковид, която се случва един път в живота. Той заплашва освен живота на хората, само че и самото оцеляване на съюза, предизвестяват Сорос.

" Ако страните членки стартират да пазят национаните си граници даже против други страни в съюза, това ще унищожи правилото на солидарността, върху който е построен съюзът ", споделя финансистът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР