ЕС смята, че големите платформи пречат на конкуренцията на дигиталните

...
Коментари Харесай

ЕС е готов с „усмирителна риза” за работата на Big Tech


Европейски Съюз счита, че огромните платформи пречат на конкуренцията на цифровите пазари
(снимка: CC0 Public Domain)

Големите софтуерни компании вероятно ще би трябвало да трансформират главните си бизнес-практики в Европа, откакто страните от Европейски Съюз и законодателите подписаха контракт за нови, базови правила за ограничение на пазарната мощ на ИТ корпорациите.

Франция, която води ротационното председателство на Европейски Съюз, разгласи, че е реализирано краткотрайно съглашение след осем часа диалози. Еврокомисарят по промишлеността Тиери Бретон уточни в Twitter, че договорката ще подсигурява обективни и отворени цифрови пазари.

„ Това, което желаеме, е просто: обективни пазари и в цифровите технологии. Големите платформи напоследък пречеха на бизнеса и потребителите да се възползват от конкурентните цифрови пазари ”, съобщи еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, която предложи разпоредбите доскоро повече от година.

„ Това значи, че времето на дългите антитръстови каузи, през които управляващите изоставаха по отношение на огромните софтуерни компании, завърши ”, сподели депутатът от Европейски Съюз Андреас Шваб, който ръководеше дебата в Европейския парламент, представен от Ройтерс.

Законът за цифровите пазари (DMA) дефинира базови правила за онлайн системите, които управляват достъпа до данни и платформи. Новата норма ще обхване всички корпорации, които поддържат онлайн посреднически услуги, обществени мрежи, търсачки, операционни системи, онлайн рекламни услуги, системи за облачни калкулации, услуги за шерване на видео, уеб-браузъри и виртуални асистенти.
още по темата
Според DMA, софтуерните колоси ще би трябвало да създадат своите услуги за известия (месинджъри) оперативно съвместими. Ще би трябвало и да обезпечат достъп на бизнес-потребителите до техните данни.

Правилата не разрешават на фирмите да дават приоритет на личните си разработки и услуги пред тези на съперници. Задължени са и да разрешават на потребителите да отстраняват авансово конфигуриран програмен продукт или приложения.

Успоредно с това DMA не разрешава на фирмите да „ комбинират персонални данни за ориентирана реклама ” без категорично единодушие на потребителите. Този ход провокира доста безредици, тъй като би могъл да ограничи способността на платформите да оферират таргетирани реклами.

Съгласно постигнатата договореност, DMA ще се ползва за компании с пазарна капитализация от 75 милиарда евро, 7,5 милиарда евро годишен оборот и най-малко 45 милиона консуматори месечно. За тези, които не съблюдават новите правила, има наказания: фирмите могат да бъдат глобявани със суми, възлизащи на до 10% от годишния световен оборот при първо нарушаване и до 20% за повторни нарушавания.

Както може да се чака, огромните софтуерни компании възроптаха против новия нормативен пакет. Apple, която лобираше интензивно против DMA, повтори терзанията си: „ Оставаме загрижени, че някои разпореждания на DMA ще основат ненужни уязвимости в поверителността и сигурността за нашите консуматори. Други ще ни забранят да таксуваме за интелектуалната си благосъстоятелност, в която влагаме доста ”.

Подобни терзания показаха и от Гугъл: „ Докато поддържаме доста от упоритостите на DMA по отношение на избора на потребителите и оперативната съгласуемост, ние в същото време се тормозим, че някои от тези правила биха могли да понижат опциите за нововъведения и избора, наличен за европейците. Сега ще отделим известно време, с цел да проучим окончателния текст, да поговорим с регулаторите и да разберем какво би трябвало да създадем, с цел да се съобразим ”, се споделя в изказване на корпорацията.

От своя страна, нормотворците на Европейски Съюз виждат тъкмо противоположното – опция за повече нововъведения. Някои европейски експерти също. Новите правила имат капацитета да подтикват повече нововъведения, обратно на терзанията на софтуерните колоси, споделя Никола Пети, професор по право на конкуренцията в Европейския академични институт във Флоренция.

Според него, новата регулация може даже да ускори бизнес-моделите на някои компании. „ Мисля, че DMA непряко дава преимущество на бизнес-моделите, основани на абонаменти или монетизация на равнище устройство ”, предизвести Пети.

Остава неразбираем въпросът кой ще има грижата за използване на новия пакет от правила. Прилагането на DMA ще изисква по-голям екип от дребната група, планувана от Европейската комисия, уточни Томас Вине, сътрудник в адвокатска адвокатска фирма Clifford Chance в Брюксел, която е била консултант по значими правосъдни каузи против редица ИТ колоси.

„ Комисията предложи… DMA да се ползва от екип от 80 души. Това няма да е задоволително, с цел да даде опция за дейно използване ”, сподели той. „ Друг огромен въпрос е кой в Комисията ще го ползва. Само Групово дело „ Конкуренция ” има техническите и индустриални знания и опит в работата с такива компании, с цел да постанова дейно DMA ”.

Като цяло DMA ще остане трайно част от европейското законодателство. „ Гъвкавостта, която имаха огромните софтуерни компании, ще бъде лимитирана, защото регулаторната „ усмирителна риза ” ще стане по-строга в международен мащаб ”, разяснява Йоанис Кокорис, професор по право на конкуренцията в университета „ Queen Mary ” в Лондон.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР