ЕС се опитва да смекчи удара на енергийната криза. Анализаторите

...
ЕС се опитва да смекчи удара на енергийната криза. Анализаторите
Коментари Харесай

Минус трилион: Европа харчи последни средства за вносен газ

Европейски Съюз се пробва да смекчи удара на енергийната рецесия. Анализаторите са пресметнали: закупеният вместо съветския газ към този момент е коствал спомагателен трилион. Бюджетът се пука по шевовете, дълговата тежест надвиши всички възможни равнища. И това е единствено началото. Какво ще се случи с Европа?

Сложна стопанска система

Сега в Европейски Съюз се измъкват по разнообразни способи: минават към въглища, усилват вноса на полутечен природен газ (ВПГ).

Плановете са амбициозни: да се понижи потреблението на съветско гориво с 66%, а до 2027 година да се приключи изцяло. По-специално, приказваме за ускорение на прехода към възобновими източници. Но зелените проекти към този момент не вдъхват доста очаквания. Енергийните компании нямат задоволително опит в построяването на вятърни турбини, логистиката, дистрибуцията и ръководството на потенциала.

Икономисването също е сложна работа. Федералната организация за енергийни мрежи на Германия призна, че нито предприятията, нито семействата в действителност се оправят.

„ Температурно поправеното ползване през 48 и 49 календарна седмици беше единствено с 12 % под еталонното равнище от последните четири години и затова е в сериозния диапазон “, сподели регулаторът.

Според Международната организация по енергетика (МАЕ) годишното търсене на газ в Европа е намаляло с 50 милиарда кубически метра. През 2023 година обаче се планува недостиг от 27 милиарда И това е доста реален сюжет: съветските доставки ще спрат, а китайският импорт на ВПГ ще се възвърне до равнищата от 2021 година

Сметките не се оправдаха

Въпреки това се приготвиха за зимата, подземните складове бяха запълнени съвсем на 90%. Недостигът на импорт по тръбопроводи беше затрупан основно от ВПГ: през януари-октомври доставките се усилиха съвсем 2,5 пъти (от 44,5 на 107 милиарда кубически метра). Това беше допустимо заради спада на потреблението на гориво в Азия заради ковид.

Също по този начин оцениха разноските за " замяната на газа ". Според проекта, оповестен още през май, отводът от синьо гориво и решаването на обвързваните с това проблеми трябваше да костват 220 милиарда $. Излезе повече: дружно с всички пакети помощи, дотации и ограничения за отбрана на потребителите от скокове на цените, към края на ноември сметката надвиши 700 милиарда.

Според анализаторите на “Блумбърг ” загубите на европейците от газовите маневри са още по-големи - съвсем трилион $. И към момента е цветя.

Борба за танкери

Русия към този момент няма да оказва помощ на Европа да образува запаси, задоволителни да изкара идната зима.

„ Конкуренцията за танкери за ВПГ ще се ускори “, предизвестява “Блумбърг ”.

Товарните цени скочиха: доникъде на октомври те доближиха до 450 000 $ дневно, шест пъти повече, в сравнение с през януари. Доставката на нефт от Близкия изток за Япония е поскъпнала със 100 %.

И по този начин, в края на октомври “Шел ” нае танкера “Янис ” за транспорт до Европа на цена от 400 000 $ дневно. Индийската ГЕЙЛ получи “Шнеевайсхен ” за 360 хиляди.

Азия се разсънва

Европа може единствено да усили покупките на безценен ВПГ. Но съгласно икономистите ще бъде все по-сложно: Азия се разсънва от зимен сън. Според Китайската национална морска петролна корпорация вносът на полутечен природен газ в Китай ще се усили със седем % през 2023 година Същата динамичност се отбелязва в Япония, Пакистан и Индия. За да се конкурира с азиатските купувачи, Европейският съюз ще би трябвало да заплаща още повече - както за газ, по този начин и за превоз.

Европейският мозъчен концерн “Брьогел ” твърди, че " енергийният апетит " ще се проточи с години и разноските ще скочат до небето. Няма от кое място да се вземат пари: държавните бюджети на Европейски Съюз са изчерпани. А дълговата тежест на съвсем половината европейски страни надвишава лимита от 60%, избран в Европейския съюз.

Експертите считат, че обстановката може да се поправя единствено отчасти през 2026 година, когато Катар и Съединените щати ще усилят производството на ВПГ. Дотогава Европейски Съюз ще се надпреварва да се презапасява всяка зима.

Европейските газови фючърси, откакто доближиха връх от 345 евро за мегаватчас през юли, паднаха до 135. Според “Блумбърг ”, в случай че котировките се повишат още веднъж до 210, разноските за синьо гориво ще доближат пет % от Брутният вътрешен продукт.

Това основава риск късата криза да се трансформира в дълбока криза. И европейските държавни управления към този момент няма да могат да субсидират както енергийните компании, по този начин и популацията.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР