ЕС предложи преговори с Вашингтон за прекратяване на продължителните разправии

...
ЕС предложи преговори с Вашингтон за прекратяване на продължителните разправии
Коментари Харесай

ЕС предлага на САЩ преговори за квотите на внос на говеждо

ЕС предложи договаряния с Вашингтон за преустановяване на продължителните разправии за вноса на говеждо месо от Съединени американски щати в опит да предотврати комерсиална война с президента Доналд Тръмп, съобщи БГНЕС.
Европейската комисия предложи на Вашингтон по-голям дял от съществуващата квота за импорт на говеждо месо без хормони. Това обаче не е сигнал за желание да се вдигне възбраната си върху американското говеждо месо, обработено с хормони - ограничаване, което Вашингтон твърди, че нарушава разпоредбите на Световната комерсиална организация (СТО).
Европейската комисия съобщи, че е поискала от страните членки на Европейски Съюз мандат за договаряния със Съединени американски щати за " осъществяване на съществуваща квота за импорт на говеждо месо без хормони ".
Комисията има за цел да " реши някои проблеми, повдигнати от Съединените щати, по отношение на действието на квотата ", сподели комисарят по земеделието на Европейски Съюз Фил Хоган. Той съобщи, че Комисията желае " взаимно приемливо решение, което изцяло подхожда на разпоредбите на СТО ".
Брюксел предлага да пренасочи към Съединени американски щати част от съществуващите квоти за импорт на необработено с хормони говеждо месо, които са налични за експортьори и от други страни. Хоган сподели, че желае да препотвърди пред европейските производители, че квотите за говеждо месо ще останат „ навръх същото равнище “, а на потребителите - че те ще виждат в магазините свободно от хормони месо.
Разправията за обработеното с хормони говеждо месо датира от 1988 година, когато Европа забрани вноса на месо от животни, инжектирани с хормони на растежа, което е постоянно срещана процедура в Щатите.
Като ответна мярка и в сходство с решение на СТО, през 1999 година Вашингтон наложи по-високи мита на някои европейски артикули, предизвиквайки гневни митинги във Франция.
По силата на реализиран през 2009 година компромис, допълнен през 2014 година, Съединени американски щати отстраниха глобите и Европейски Съюз сътвори вносна квота за „ висококачествено “ и свободно от хормони месо от чужбина, в това число и от Съединените щати. Но други производители като Аржентина, Австралия и Уругвай взеха обилни елементи от квотата, което докара администрацията на Обама до отправяне на закани за обновяване на наказателните мита против Европа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР