ЕС планира да инвестира €150 милиарда в развитието на Африка,

...
ЕС планира да инвестира €150 милиарда в развитието на Африка,
Коментари Харесай

ЕС има план за €150 милиарда, с който да си съперничи с Китай в Африка

ЕС възнамерява да влага €150 милиарда в развиването на Африка, разгласи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представена от международните медии. Съобщението идва преди идната среща на върха сред Европейския и Африканския съюз идната седмица.

" На срещата на върха вложенията ще бъдат в центъра на полемиките, тъй като те са средството за нашата обща упоритост. В тази област Европа е най-надеждният сътрудник за Африка и също по този начин - най-важният ", съобщи фон дер Лайен.

Предложението е първият районен проект по капиталовата скица на Европейския съюз за €300 милиарда Global Gateway, която има за цел да развива обществена и частна инфраструктура по целия свят до 2027 година.

Съобщава се, че финансирането ще идва от вложения от частния бранш, както и от редица финансови органи на Евросъюза.

Схемата на Европейски Съюз се преглежда като отговор на китайската самодейност " Един пояс, веднъж " - световна инфраструктурна стратегия, която започва през 2013 година.

През последното десетилетие Китай влага милиарди долари в построяването на пътища, железопътни линии и пристанища по целия свят, с цел да открива нови търговски и дипломатичеки връзки.

Към декември 2021 година 145 страни са се включили към самодейността на Китай, най-вече от Азия и Африка. Към момента " Един пояс, веднъж " обгръща 2631 плана с обща стойност от $3,7 трилиона.

Европейският съюз обаче подлага на критика проекта на Пекин за занемаряване на някои страни, изпаднали в големи задължения. Междувременно, фон дер Лайен назовава новият стопански проект за световна инфраструктура на Европейски Съюз " същинска опция " на този на Китай.

А задачата на Европа е ясна - да сътвори мощни и устойчиви връзки, а не зависимости, сред Стария континент и останалата част от света.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР