ЕС обяви днес в Анкара отпускането на 325 милиона евро

...
ЕС обяви днес в Анкара отпускането на 325 милиона евро
Коментари Харесай

ЕС отпуска 325 млн. евро за бежанците в Турция

ЕС разгласи през днешния ден в Анкара отпущането на 325 милиона евро за продължение на стратегия за подкрепяне на бежанците в Турция от пакет на стойност 3 милиарда $, разгласен през юни, съобщи Агенция Франс Прес.

" Спешна стратегия ", която от пет години се финансира от Европейски Съюз, дава опция на 1,5 милиона бежанци, живеещи в Турция, да се възползват от месечна помощ за главните си потребности.

Размерът на помощта е 155 турски лири /10 евро/ на месец на човек. Към нея се прибавят и тримесечни бонуси според от броя на членовете на фамилията.

" Тази помощ е извънредно скъпа за стотици хиляди фамилии, доста от които бяха тежко наранени от пандемията от ковид ", съобщи еврокомисарят по ръководство на рецесии Янез Ленарчич, който през днешния ден е на посещаване в Анкара, се показва в известие.

Отпускането на тези средства дава опция за продължение на програмата за подкрепяне до 2023 година Тази сума е част от пакета от 3 милиарда евро за бежанците в Турция, който бе разгласен в края на срещата на Европейския съвет през през юни.

535 милиона евро към този момент бяха отпуснати за продължение на дейностите на Европейски Съюз в Турция през 2021 година

Програмата за подкрепяне се осъществя в съдействие с Международната федерация на Червения кръст и на Червения полумесец и турския Червен кръст.

" Тази поддръжка ще даде опция на фамилиите да имат покрив за децата си, да се хранят и да бъдат подкрепени да преодолеят сложни моменти ", съобщи Керем Кънък, ръководител на турския Червен полумесец.

Турция приютява над четири милиона бежанци, основно сирийци.

През март 2016 година Европейски Съюз и Турция подписаха съглашение за прекъсване на притока от мигранти към Европейски Съюз, предвиждащо връщане от гръцките острови към Турция на мигранти в нередовно състояние. В подмяна Европейски Съюз се ангажира да одобри сирийци от бежанските лагери в Турция и да даде два транша по три милиарда евро, с цел да помогне на Турция за приема на бежанците.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР