ЕС може да върне митата върху вноса на определени украински

...
ЕС може да върне митата върху вноса на определени украински
Коментари Харесай

ЕС може да върне митата върху някои зърнени продукти от Украйна

ЕС може да върне митата върху вноса на избрани украински зърнени артикули, заяви за Клуб Z представителят на Европейската комисия Мириам Гарсия Ферер.

Това планува защитна уговорка, която ще бъде въведена в настоящия в този момент правилник за вноса на зърно от Украйна Неговият период изтича през юни, само че той ще бъде продължен с една година. И тогава ще бъде въведена клаузата.

Очаква се удължаването да бъде напълно скоро утвърдено от страните членки (Съвета) на Европейски Съюз, сподели Гарсия Ферер.

Връщането на митата ще става единствено в случаи, когато вносът засегне целия европейски пазар. Няма да бъде взето поради въздействието върху районните пазари, посочи представителят.

Стъпката ще бъде подхваната единствено в случай че една или повече страни членки изпратят молба до Европейската комисия. От Брюксел обаче първо ще би трябвало да създадат оценка на всеки обособен случай, посочен от подателите. И по-късно ще вземат решение.

Това ще бъде единствената смяна в регламента, безапелационна бе Мириам Гарсия Ферер.

„ Други не са вероятни, въпреки всичко това е правилник “, уточни тя.

Вчера след среща на президента Румен Радев с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите стана ясно, че България дружно с други страни членки на Европейски Съюз ще изпрати писмо до Европейската комисия. В него ще бъдат поискани промени в регламента за безмитен импорт на артикули от селрскостопански генезис от Украйна.

До момента в този момент в Комисията не е получавано такова писмо, отговори на наше питане Мириам Гарсия Ферер.

Също през вчерашния ден Комитетът на Общата организация на пазарите (ООП), която е част от Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз, гласоподава отпущането на компеннсации в размер на 16,75 милиона евро за българските зърнопроизводители.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР