ЕС и Великобритания са отчели днес дълбоки различия в преговорните

...
ЕС и Великобритания са отчели днес дълбоки различия в преговорните
Коментари Харесай

Барние: С Лондон имаме дълбоки различия за бъдещите ни отношения

ЕС и Англия са отчели през днешния ден дълбоки разлики в преговорните си мнения по съглашението за бъдещите връзки. Това заяви през днешния ден основният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние след първия кръг от договарянията, почнали в Брюксел по-рано тази седмица.

Той означи, че това не го изненадва, тъй като договарянията едвам стартират. Засега двете страни се разминават във вижданията си за идентичните условия за активността на дружествата; за правното и полицейското сътрудничество; за обсега на бъдещото споразумение; за разпоредбите за лов на риба.

Барние заяви, че договарянията се водят от общо 620 души в двете делегации. Той добави, че английската страна упорства въпросите за външната политика и защитата да не бъдат част от новото съглашение. По неговите думи представителите на Лондон оферират вместо в едно съглашение, бъдещите връзки да се уредят от голям брой обособени договорености.

Главният европейски договарящ добави, че наподобява към този момент последствията от отдръпването на Англия от Европейски Съюз се подценяват. Той даде образец с вноса на коли и медицински произведения в Европейски Съюз от Англия, за които от 1 януари следващата година няма да бъде задоволително да бъдат снабдени единствено с английски документи. Целият двустранен импорт и експорт от следващата година ще предстои на инспекция, разясни Барние.

Следващият кръг от двустранните договаряния ще бъде в Лондон, уточни той. Барние съобщи, че без значение дали до края на годината ще бъде реализирано ново съглашение с Англия, за Европейски Съюз тази страна ще остане комшия, другар и съдружник.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР