Епикатехинът е флавоноид, който също така е и антиоксидант. Той

...
Епикатехинът е флавоноид, който също така е и антиоксидант. Той
Коментари Харесай

Епикатехин - всичко важно за флавоноида

Епикатехинът е флавоноид, който също по този начин е и антиоксидант. Той може да се откри най-много в дървесни растителни типове. Този тип флавоноид е също по този начин и биоактивно съединяване, растителен фитохимикал, който може да бъде открит в дребни количества в храни като зеления чай и шоколада.

От всички храни, съдържащи епикатехин, шоколадът е с най-високо наличие на този флавоноид - в частност черният шоколад.

Колкото шоколадът е по-черен, толкоз по-голямо е наличието на епикатехин в него. В 1 грам черен шоколад се съдържат съвсем 3 мг от този антиоксидант. Има редица изследвания, които демонстрират, че епикатехинът има редица изгоди за нашето здраве.

Ползи за здравето от епикатехин

1. Този антиоксидант подкрепя растежа на мускулите и дава доста мощ на организма;

2. Стимулира увеличението на въглероден оксид, което, от своя страна, води до възстановяване на кръвообращението, снабдяването с кръв и издръжливостта ни;

3. Епикатехинът оказва помощ за подобряването на инсулиновата сензитивност, оказва помощ за контролиране равнищата на кръвната захар;

4. Стимулира синтезирането на протеин в мускулите;

5. Този антиоксидант намалява равнищата на холестерола до естествените за нашия организъм;

6. Много е потребен и за възстановяване на здравето на мозъка и сърцето.

Всички тези изгоди от епикатехин, ясно демонстрират, че би трябвало да си го набавяте или от храни, които го съдържат, или посредством хранителни добавки.

Как работи епикатехинът

 Епикатехин

Този антиоксидант има свойството да блокира миостатина, което подкрепя растежа на мускулите. Миостатинът, от своя страна, е тип протеин, който пречи на растежа на мускулите. Правени са опити с животни, които демонстрират, че при терапия с някои препарати, които стопират синтеза на миостатина, се вижда напредък на мускулите.

Има редица изследвания с епикатехин, които сочат, че той оказва помощ за увеличение равнищата на фолистатин, който е специфичен тип протеин, който се съдържа в мускулите, който също по този начин се свързва с миостатина и обезврежда действието му в нашето тяло.

Някои научни проучвания сочат, че мъже на възраст към 40 години, които одобряват 170 мг епикатехин дневно, което значи 2 мг на кг тегло, подкрепя синтеза на фолистина с 50%, намалява миостатина с 16.6%. Има изследване на университета в Харвард, което сочи, че приемането на епикатехин понижава риска от смъртни случаи при заболявания като диабет, инсулт, сърдечно-съдови болести и рак.

Съединението оказва помощ също и в битката със стареенето. Помага също за унищожаване на свободните радикали от нашето тяло. Действа извънредно добре и при сърдечна непълнота.

Храни с епикатехин

 Черният шоколад съдържа Епикатехин

Също по този начин е потвърдено, че този флавоноид усъвършенства освен качеството на кръвта, само че и ускорява паметта. Резултати от изследване, демонстрират, че яденето на черен шоколад подкрепя понижаването на телесните мазнини. Това се дължи на обстоятелството, че както към този момент споменахме, в черния шоколад се съдържа огромно количество от антиоксиданта. За да има по-добър резултат от този флавоноид би трябвало да се одобряват 150-200 мг или повече дневно.

За да си набавите обаче такова количество от антиоксиданта, би трябвало да изядете много черен шоколад. Има и различен вид и той е, да го приемате под формата на хранителна добавка.

Епикатехинът може да бъде открит и в какаото и има горчив усет. Голямо количество от него се съдържа и в дивите ябълки. Епикатехинът може да бъде набавен и посредством боровинките, аленото вино и посредством някои зеленчуци.

Няма открити странични резултати от приема на епикатехин, за това може да го приемате умерено и без да се притеснявате.

А в този момент е време да се погрижите за здравето си, като си приготвите нещо сладко благодарение на черен шоколад:

- домакински течен шоколад;

- сладкиши с черен шоколад;

- шоколадови сладки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР