Епидемии, войни, катаклизми, въпреки че са естествена част от хода

...
Епидемии, войни, катаклизми, въпреки че са естествена част от хода
Коментари Харесай

Д-р Велислава Донкина: Естествено е да се страхуваме, трябва да подхождаме с разум

" Епидемии, войни, катаклизми, макар че са естествена част от хода на живота, те са най-голямото предизвикателство към човешките разум и сърце . Много пъти те вършат по този начин, че доста интензивни и трагични прекарвания, персонални за индивида, се задействат в такива моменти, само че и са свързани с съществени характерности на метода, по който хората се държим в група, изправени пред тип опасност. Ние не можем да се предпазим от страха, макар че поради оцеляването човек е в положение да се приспособява към всичко ". 

Това сподели пред БНР доктор Велислава Донкина, клиничен психолог и лекар по логика на психиката към Българска академия на науките. 

И напомни, че стресът има своята роля - да сме будни, бдителни, да се предпазваме, само че " хората би трябвало да се пробват да останат рационални - да мислят, да подлагат на подозрение това, което виждат и чуват, да се обръщат към достоверни източници ". 

" Това е единствената опция да преодолеем онази специфичност на действието ни, когато сме изплашени, която ни прави лесни за операция и заблуждение. В " Психология на тълпите " се споделя, че лесният метод за ръководене на хората е посредством втълпяване на боязън, посредством лъчение на водачи, в които могат да се припознаят, когато се внуши доверие в тези водачи, хората могат да следват всичко, което им бъде препоръчано . Това е доста рисково ". 

В предаването " Нещо повече " психологът добави, че е естествено да се опасяваме, само че би трябвало да подхождаме с разсъдък

Интервюто с д-р Велислава Донкина можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР