ЕП прие позицията си за създаване на система за проверка

...
ЕП прие позицията си за създаване на система за проверка
Коментари Харесай

ЕП иска да подобри защитата на потребителите срещу подвеждащи твърдения

Екологичен потенциал одобри позицията си за основаване на система за инспекция и авансово утвърждение на изказванията за екологосъобразно предложение на пазара за отбрана на жителите от заблуждаващи реклами, оповестиха от пресцентъра на Екологичен потенциал в България.

Директивата по отношение на изказванията за екологосъобразност ще задължи сдруженията да показват доказателства за своите изказвания за екологичен маркетинг, преди да популяризират артикули като „ биоразградими “, „ незамърсяващ “, „ спестяващи вода “ или „ основани на био наличие “. Държавите от Европейски Съюз ще би трябвало да дефинират проверяващи органи, които авансово да одобрят потреблението на такива искове, с цел да защитят купувачите от неоснователна и двусмислена реклама.

Парламентът желае изказванията и обвързваните доказателства да бъдат оценени в границите на 30 дни, само че по-простите изказвания и артикули биха могли да се възползват от по-бърза или по-лесна инспекция. Микропредприятията няма да бъдат обхванати от новите правила, а МСП ще разполагат с спомагателна година, с цел да бъдат в сходство по отношение на по-големите предприятия. Дружествата, които нарушават разпоредбите, могат да бъдат глобени, да вземем за пример да бъдат краткотрайно изключени от търговете за публични поръчки, да изгубят приходите си и да бъдат изправени пред санкции в размер на минимум 4 % от годишния си оборот.

Твърденията за екологосъобразност, учредени само на схеми за компенсиране на въглеродните излъчвания, ще останат неразрешени. Дружествата обаче биха могли да упоменат в рекламите си схеми за компенсиране и премахване на въглерод, в случай че към този момент са понижили излъчванията си във допустимо най-голяма степен и да употребяват тези схеми единствено за остатъчни излъчвания. Въглеродните заеми по схемите би трябвало да бъдат сертифицирани и да бъдат с висока честност, като да вземем за пример тези, открити съгласно рамката за узаконяване на въглеродните емисии. 

Парламентът също по този начин реши, че изказванията за екологосъобразност по отношение на артикули, съдържащи рискови субстанции, следва да останат вероятни към този момент, само че Комисията следва да реши в близко бъдеще дали те следва да бъдат напълно неразрешени.

И двамата докладчици ще проведат конференция във вторник след гласуването в 15.30 ч. българско време. Повече информация можете да намерите тук.

Докладчикът на комисията по вътрешния пазар Андрус Ансип (Renew, Естония) съобщи: „ Проучванията демонстрират, че над 50 % от изказванията за екологосъобразност са неразбираеми, подвеждащи или неоснователни. Не можем да приказваме за щастливи консуматори, в случай че всяко друго изказване за екологосъобразност е погрешно. Не можем да приказваме за равни условия за нашите бизнесмени, до момента в който някои търговци лъжат. Считам, че признатата през днешния ден Директива за екосъобразните изказвания е уравновесена — тя ще внесе изясненост за нашите консуматори и ще бъде по-малко обременяваща за търговците, в сравнение с инспекцията за всеки обособен иск “.

Докладчикът на комисията по околна среда Сайръс Енджерер (С&Д, Малта) съобщи: „ Време е да се постави завършек на заблуждаващите изказвания за екологосъобразност. Нашата позиция поставя завършек на разпространяването на подвеждащи изказвания за екологосъобразност, които прекомерно дълго са заблуждавали потребителите. Ние ще подсигуряваме, че предприятията разполагат с верните принадлежности, с цел да възприемат достоверни практики за резистентност. Европейските консуматори желаят да създадат резистентен избор. Всички, които оферират артикули или услуги, би трябвало да подсигуряват, че техните изказвания за екологосъобразност са научно тествани “.

Парламентът одобри позицията си на първо четене с 467 гласа „ за “, 65 гласа „ срещу “ и 74 „ въздържал се “. Досието ще би трябвало да бъде последвано от новия Парламент след изборите за Европейски парламент, които ще се проведат от 6 до 9 юни 2024 година

Приемайки сегашния отчет Парламентът дава отговор на упованията на жителите към Европейски Съюз да вкара транспарантно етикетиране за всички артикули във връзка с тяхната резистентност и отпечатък върху околната среда и да увеличи осведомеността както измежду сдруженията, по този начин и измежду жителите по отношение на това по какъв начин да се държат по по-устойчив метод, както е посочено в оферти 5, параграфи 1 и 8 от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР