Ентусиастите споделят сходни идеи и политически възгледи за контрола над

...
Ентусиастите споделят сходни идеи и политически възгледи за контрола над
Коментари Харесай

3D печатът на огнестрелни оръжия става неудържим

Ентусиастите споделят сходни хрумвания и политически възгледи за контрола над оръжията, намират се между тях като „ краставите магарета ” - посредством конгреси и коментарни полета

За някои хора свободата да можеш да стреляш е също толкоз значима като свободата на словото (фото: CCO Public Domain)

Децентрализираната мрежа от фенове на 3D печата на огнестрелни оръжия набира скорост в интернет. Те са анонимни и разпръснати; те си споделят проекти, планове, файлове и препоръки за 3D щемпел на огнестрелни оръжия. Те са добре самоорганизирана общественост. И наподобява невероятно да бъдат спрени.

В Америка се разпростира нова мрежа от феновете на 3D печата на револвери. За разлика от всички предходни опити за разпространение на 3D-печатните оръжия, новата организация е изцяло децентрализирана. Няма централа, няма търговски марки, няма същински водач. Хората, които се занимават с това, споделят, че не могат да бъдат спрени от държавните управления, написа изданието Wired.

„ Ако би трябвало да ме заловен, първо би трябвало да открият моята идентичност ”, споделя Иван Тролът, член на групата. Той е един от многото, които се занимават с въпросната активност. Казва, че познава минимум 100 души, които интензивно развиват технологията на 3D щемпел на револвери, и твърди, че в мрежата вземат участие хиляди. Тази необятна общественост се простира по целия свят.

Сериозни планове

Любителите на 3D печата на револвери поддържат връзка посредством няколко цифрови платформи, в това число Signal, Twitter, IRC, Discord. Те подлагат на критика работата на другите, обменят 3D файлове с CAD планове на револвери, дават препоръки, приказват за теориите и си сътрудничат за бъдещи планове. Тези запалянковци споделят сходни хрумвания и политически възгледи за контрола над оръжията. Намират се между тях като „ краставите магарета ” – посредством конгреси и коментарни полета.

Самият Иван е единствено дребна част от мрежата. Казва, че е от Илинойс, на възраст на „ колежанин ”, само че гледа да не се набива на очи. В същото време прави професионални PR видеоклипове, демонстриращи новите 3D елементи, които е основал в личната си „ лаборатория ”, в това число рамка за револвера Glock 17. Кадрите са съчетани с динамична музика на синтезатор, като образно са обработени с съвременен VHS филтър – естетиката е значима. Видето приключва с апели като „ Живей свободно или умри ” и „ Всеки може да го направи ”.

От организация към децентрализация

През февруари тази година мрежата на феновете на 3D печата на огнестрелни оръжия взема решение да се назова „ Deterrence Dispensed ”. Името е заигравка с друго название – „ Defence Distributed ”, известна компания за 3D щемпел на оръжия, до неотдавна ръководена от тексаския криптоанархист Коди Уилсън.

През септември 2018 година 30-годишният Уилсън бе задържан и упрекнат в полово принуждение против малолетно лице. Арестът „ извади ” Уилсън напълно от света на 3D печата на револвери. Много от хората, които го следваха, решиха, че времето му е изтекло. В последна сметка Уилсън бе освободен под гаранция, само че от този момент не се чува нищо за него, а почитателите на концепцията за 3D щемпел на револвери възкръсна в децентрализираната общественост, в която взе участие Иван.

Опити за преодоляване

Някогашната компания за тримерен щемпел на оръжия има многочислени правосъдни борби на ход. Защитници на над 20 американски щата сега съдят компанията – която апелира – в опит да преборят правосъдната победа, която краткотрайно разреши на Defense Distributed да качва и споделя онлайн проекти за 3D щемпел на оръжия.

Местни управляващи на разнообразни места търсят способи да противодействат на възходящата наклонност. Наскоро Ню Йорк забрани публично 3D-отпечатаните револвери.

Подобна борба е основна на фона на възходящото принуждение по целия свят. Масови убийци все по-често нападат общностите на всички места по света – учебни заведения, градски центрове, църкви – всичко е цел за тях. Проблемът става все по-горещ и то надалеч освен в Съединени американски щати.

Неуловими

За групата на феновете на 3D печата на оръжия обаче това не е от голяма важност. Те си качват файлове в услуги като Spee.ch и уеб сайтове за хостинг, изключително предпазени посредством блокчейн системи, и въобще не чакат някой да им даде позволение или не. Поддържат цяла библиотека с файлове и то изцяло гратис.

За тях това, което вършат, е пикантно занимание. „ Някои хора се кефят на видеоигри, аз обичам да извозвам часове в изобразяване на всякакви неща на CAD ”, споделя Иван. Възприема заниманието си като занимателно превозване за свободното време.

Групи като неговата мрежа и друга такава, на име FOSSCAD, виждат 3D печата на оръжия като „ книжен лъв ”. Макар че този тип огнестрелни устройства могат да убиват хора, самоделните гърмелки, с каквито хора по целия свят опитват от десетилетия, са доста по-опасни.

Виждане за независимост

Предвид възходящия брой всеобщи убийства и терористични актове по света естествено изниква въпросът дали светът в действителност се нуждае от повече оръжия – самоделни, отпечатани на 3D, създадени легално – всевъзможни? Любителите на 3D печата считат, че отговорът е „ да ”.

Те виждат това като въпрос на персонална независимост. След като служителите на реда имат право да носят оръжие и да стрелят при потребност, за какво другите хора да нямат? Фактор, който нахъсва групата, е съществуването на детайли на полицейско принуждение в някои произшествия със пукотевица. За тях свободата да можеш да стреляш е също толкоз значима като свободата на словото.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР