Енрике Кастро-Кини си тръгнал от Камп Ноу“ и отишъл до

...
Енрике Кастро-Кини си тръгнал от Камп Ноу“ и отишъл до
Коментари Харесай

Спортни хроники: Похищението на Кастро-Кини и една различна футболна история

Енрике Кастро-Кини си тръгнал от „ Камп Ноу “ и отишъл до у дома, с цел да програмира видеото да запише репортажите от късните мачове. Върнал се в колата си и се отправил към летището. Датата е 1 март 1981 година, а Кини, който таман бил отбелязал следващите си два гола за Барселона, отивал да посрещне брачната половинка и децата си, които се прибирали от Астурия.

Легендата умря на 68 от инфаркт през 2018-а – единствено дни преди годишнината от случката, която значително изяснява за какво толкоз го обичаха, с изключение на очевидното – талантлив футболист и голмайстор.
Домът му е на десетина минути от летището и Кини знае, че има премного време, с цел да стигне до него. Той обаче по този начин и не посреща брачната половинка си Мария и децата.

Причината? Футболистът е похитен.

Има две версии – едната, че е бил отвлечен пред дома си, а другата – на бензиностанция. Но това не е от изключително значение.
Трима въоръжени мъже му поставят качулка и го вкарват в микробус.
Мария чака на аерогарата и след известно време проумява, че се е случило нещо. Подава сигнал в полицията, звъни в лечебните заведения в Барселона, както и на хора от клуба, след което попълня документите за оповестяване за търсене.

Похитителите откарват Кини в Сарагоса и го държат в малко подзмемно укритие.
Отвличането му продължава 25 дни, а първият сигнал от нарушителите е на 4 март. Един от тях се свързва с клуба по телефона и се показва за член на терористична формация. Неговите претенции са за откуп в размер на 100 милиона песети (1.2 милиона долара).

Николау Касаус, вицепрезидентът на Барса, пътува до Женева за интервенцията, като с него има служители на реда под прикритие и локални спецченгета.

На 18 март на летището в Париж, до момента в който чака полет за Женева, е хванат Виктор Мануел Диас Естебан, незает елтехник, който пътува от Сарагоса за Швейцария през френската столица.
Той разкрива всичко – къде тъкмо е Кини и какво се е случило.
Седмица по-късно се организира избавителната акция, при която в къща в Сарагоса под ламарини на пода е намерено укритие, а в него е футболистът.

Когато служител на реда разрушава вратата, вижда един от похитителите да пържи яйца на газов котлон. Уплашен до гибел от ориентираното към него оръжие, той страхливо показва към пода.
Ченгето подвига капака и вижда брадясалия и замърсен Кини, който е изпаднал в суматоха, незнаейки какво се случва. „ Кини, аз съм служител на реда. Тук съм, с цел да те спася “, споделя служителят на реда.

Оказва се, че похитителите не са никакви терористи, а още по-малко – закоравели нарушители.
Просто от дълго време са без работа в рецесията, обзела Испания, и са търсили метод да изкарат пари.
Кини се застъпва за тях, пробвайки да изясни, че са се държали с него безупречно и не е бил лишаван от нищо, което е изискал.
По време на процеса даже декларират, че едвам са намирали пари, с цел да хранят звездата. „ Та той е състезател, за Бога! Трябва да яде. Да бяхте отвлекли Кришна “, ядосва се брачната половинка на Кини – Мария.

Похитителите са наказани на 10 години затвор и обезщетение в размер на 5 милиона песети, което да платят на Кини. Но футболистът не желае парите и по този начин и не ги получава.
Той акцентира пред съда, че хората са положителни и са се държали извънредно човешки с него, просто са били в невъзможност и обезсърчение от неналичието на работа и приходи.

„ Прощавам им “, споделя Вълшебника.

Заговаря се, че звездата е развил Стокхолмски синдром – при него отвлеченият се привързва към похитителите си след известно време с тях.
Може и по този начин да е било, което по никакъв метод не трансформира обстоятелството, че Енрике Кастро беше освен огромен футболист, само че и огромен човек.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР