Енергийният сектор продължава да бъде в критична точка. В момента

...
Енергийният сектор продължава да бъде в критична точка. В момента
Коментари Харесай

БСП: Служебният кабинет на Радев задължи България да плаща половин милион долара на ден, комисия да разследва

„ Енергийният бранш продължава да бъде в сериозна точка. В момента „ Лукойл Нефтохим “ по този начин сте го притиснали, че е на ръба да продаде своите активи, без да се замисляте дали няма да изпаднем в рецесия с течните горива, тъкмо както преди време изпаднахме в недомислена обстановка и рецесия с доставките на газ поради вашата непросветеност, лакомия и слугинаж. “ С тези думи от парламентарната естрада националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Борислав Гуцанов  се обърна към ръководещото болшинство.
По неговите думи безредното взимане на решения в енергийния бранш, неналичието на разбори и непросветеност са довели до контракти, които не пазят държавните ползи и по тази причина Българска социалистическа партия упорства за основаването на парламентарна комисия, която да проверява всички енергийни покупко-продажби на последните държавни управления и съответно на подписания от служебния кабинет на президента Радев контракт с турската компания „ Боташ “.
„ По този контракт България се задължава в идващите 13 години да изплаща такси, без значение дали получаваме или не получаваме количество газ. Към сегашния миг ние плащаме 5 млн. $ такси всеки месец, а от януари ще плащаме по половин милион $ дневно. В момента купуваме газ от гръцки медиатори, където също плащаме за транспорт и потенциал, само че по едно и също време с това плащаме такса на Турция, която не употребяваме “, сигнализира Гуцанов, добавяйки, че за 13 години България е задължена да заплати за договорката над 2 милиарда $ и тези пари са дължими вкупом, в случай че приключи предварително контракта.
Социалистът изясни, че сега страната използва под 3 милиарда куб. м газ годишно, само че с 1,850 милиарда куб. м от „ Боташ “, 1 милиарда куб. м азерски газ и 1 милиарда куб. м газ от Гърция, България заплаща за малко под 4 милиарда куб. м. И акцентира, че този спомагателен 1 милиарда куб. м газ, който не употребяваме, ще бъде заплатен от всеки един български жител. 
„ Това ли е диверсификацията, която вършиме – още веднъж съветски газ, само че в пъти по-скъп? “, обърна се към ръководещите Борислав Гуцанов.
Народният представител обърна внимание, че Европейската комисия също е почнало свое следствие на българските сдружения „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “ поради контракта с „ Боташ “ и  ако бъде открито нарушаване,  върху двете държавни сдружения ще бъдат наложени големи санкции. Гуцанов акцентира и извънредно неизгодното изискване на контракта, съгласно което България не получава достъп до газопреносната мрежа на „ Боташ “, а турската страна ще се разпорежда от кое място да купим и къде да разтоварваме закупените количества газ.
„ Българските жители имат право да знаят какви са вредите за България, кой им натресе този контракт, с какви претекстове и причини е подписан, за какво не са направени съществени предварителни разбори и има ли детайли на корупция в него “, безапелационен бе Борислав Гуцанов.
„ Ако „ Булгаргаз “ не бъде обезщетено, от 1 януари цената в действителност може да скочи до небесата, само че това ще се случи поради ГЕРБ и ПП-ДБ, които гласувахте над 400 млн. лева в настоящия бюджет за това, само че не си изпълнявате този ангажимент, единствено и единствено да си закърпите бюджета. Трябва да обясните и по какъв начин по този начин „ Булгаргаз “ към този момент има -250 млн. в салдото си поради вашето извънредно неуместно решение за тази такса, данък, налог – по този начин и не се разбра какво тъкмо беше “, обърна се към ръководещите националният представител от БСП Драгомир Стойнев .
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР