Енергийният регулатор отложи заседанието за утвърждаване на цената на природния

...
Енергийният регулатор отложи заседанието за утвърждаване на цената на природния
Коментари Харесай

Майската цена на газа се отлага за 13-ти

Енергийният регулатор отсрочи съвещанието за одобряване на цената на природния газ за май, което трябваше да се състои във вторник, и то ще се организира на 13 май, защото към момента не е подготвена финалното заявление на държавния газов снабдител " Булгаргаз ".

Цената, която се чака да е с над една трета по-висока по отношение на предходния месец, трябваше да бъде импортирана за утвърждение на 4 май. Обяснението на " Булгаргаз " бе, че би трябвало да влязат в калкулациите още несключени към края на април контракти за доставки, които да заменят спрените количества от " Газпром ", поради отхвърли на България да заплаща в рубли, вместо в контрактуваната валута – щатски долари. На 10 май Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) трябваше да вземе решение, което да е много непопулярно за потребителите на синьото гориво и на топлофикациите.

Сега излиза наяве, че Министерството на енергетиката е почнало инспекция за метода на формиране на цената за месец май. Прийом, който бе въведен от предходното държавно управление, с цел да тушира напрежението поради очертаващо се фрапантно повишаване на суровината.

Във вторник сутринта " Булгаргаз " е уведомил КЕВР за инспекцията от енеригйното ведомство. Тя ще завърши на 12 май, а на идващия ден регулаторът чака да получи окончателното заявление на публичния снабдител с настоящи данни за ценообразуващите детайли на природния газ за м. май 2022 година

Непосредствено по-късно енергийният регулатор ще насрочи съвещание за одобряване на окончателната цена на публичния газов снабдител.

Проверката се случва в миг, в който енергийният министър Александър Николов съпровожда премиера Кирил Петков на аудиенция в Съединени американски щати, кадето ще бъдат разисквани и проблемите с газовите доставки за страната, откакто " Газпром " спря кранчето за България на 27 април.

Срещу забавеното установяване на цената на естествени ягаз за май се оповестиха от Българската федерация на индустриалните енергийни потребители. Предпирятията действително съвсем половин месец ще би трябвало да работят без ясни цени на суровините си, което пречи на бизнес проектите им. За газостанциите пък е проблем, че би трябвало да фактурират на остарели цени, които ще се трансформират със задна дата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР