Енергийният министър Теменужка Петкова вече не изключва вариант да се

...
Енергийният министър Теменужка Петкова вече не изключва вариант да се
Коментари Харесай

Възможен е заем от Русия за строежа на АЕЦ "Белене"

Енергийният министър Теменужка Петкова към този момент не изключва вид да се употребява съветско държавно финансиране за АЕЦ " Белене "

© Цветелина Белутова Още по тематиката
След визитата в Русия, хъбът " Балкан " още е мираж

Дори да се обезпечат доставки на природен газ не е ясно какво ще вършим с него, по какъв начин ще го транспортираме и на кого ще го продаваме
31 май 2018
Путин няма срещу съветски газ да зарежда хъб " Балкан "

След срещата с съветския президент Бойко Борисов разгласи, че може да има връзка сред хъба и " Турски поток "
30 май 2018
Седмични вести за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни вести от последните седем дни
25 май 2018
Рестартът на АЕЦ " Белене ": все по този начин непотребен

Проектът за най-малко 20 милиарда лева върви към възкръсване, без да е ясно какъв брой ще коства, кой и по какъв начин ще заплаща и строи
22 май 2018
Има ли проблем България с нуклеарните боклуци

Европейска комисия изпрати уведомително писмо до 20 страни, с цел да желае вярно транспониране на европейските правила
20 май 2018 Един от евентуалните сюжети за реализирането на плана АЕЦ " Белене " е създаване на централата с междудържавен заем от Русия по модел на унгарска АЕЦ " Пакш 2 ". Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред отрасловата парламентарна комисия. Такова развиване на нещата обаче е в цялостно несъгласие с направените неведнъж до момента заявление от властта, че страната няма да дава спомагателни пари за нуклеарния план.

От частен план към междудържавен заем

Премиерът Бойко Борисов сподели по време на визитата си в Москва, че АЕЦ " Белене " може да се случи единствено на пазарен принцип и с присъединяване на стратегически вложител. Именно това по думите на министър Петкова пред депутатите е и вторият най-вероятен сюжет за дотъкмяване на централата. За осъществяването му обаче държавното присъединяване трябвало да бъде най-малко 34%. Само че за това наличните активи, оценени за към 3 милиарда лева, няма да бъдат задоволителни и ще се наложи обезпечаването на най-малко още токова, защото прогнозната цена на АЕЦ-а е 20 милиарда лв..

Най-лош съгласно Петкова е разновидността централата да не бъде издигната, тъй като това ще утежни мощно финансовото положение на НЕК. Невъзможен е сюжетът страната сама да построи втората атомна централа, тъй като не може да си разреши да я заплати.
Като мудна и комплицирана пък бе избрана опцията за инсталиране на оборудването от " Белене " в " Козлодуй ". " За сходно нещо ще трябват сред 7 и 8 години ", сподели Петкова.

При всички случаи обаче, в случай че се рестартира строителството, като реализатор ще би трябвало да се включи и " Росатом ", с цел да може да поеме гаранцията за създадените от нея реактори.

Русия заплаща

Макар да бе обществено отхвърляна до момента от представителите на държавното управление, възжможността АЕЦ " Белене " да се построи с съветски заем, наподобява, не е напълно зачеркната.
Ако се тръгне по този път, НЕК ще би трябвало да трансферира напълно собствеността си върху акциите в ново комерсиално сдружение, в което страната да е едноличен притежател на капитала и което да е отвън структурата на БЕХ.

Финансирането ще се обезпечава въз основата на държавно обезпечен заем въз основа на подписано междуправителствено съглашение. В този случай е наложително да бъде приложена процедура по нотификация на държавна помощ от страна на Европейска комисия. " По този метод е структуриран планът за създаване на атомна електроцентрала АЕЦ " Пакш 2 " в Унгария, утвърден с Решение на Европейска комисия от октомври 2017 година Съгласно междудържавно съглашение сред Унгария и Русия ще бъдат построени два нови блока ВВЕР-1200, които ще заменят четирите остарели блока ВВЕР-440, които ще бъдат изведени от употреба до 2032, 2034, 2036 и 2037 година ", написа в показания от Петкова отчет.

При унгарците револвиращият държавен заем от Русия е в размер на 10 милиарда евро, с рента 3.95% до влизането в употреба и сред 4.50 и 4.95% за интервал на погашение - 21 години. Погасяването на заема ще стартира едвам след построяването и въвеждането на централата в комерсиална употреба. Собствените запаси от унгарския бюджет са до 2.5 милиарда евро.

Какви са минусите

Ако се одобри разновидността с междудържавен заем, това автоматизирано значи нарастване на държавния дълг. Може да бъде нужен и спомагателен запас от страна на новосъздаденото държавно сдружение за поддържане на личното му присъединяване при систематизиране на финансирането в съответствие 80:20 дълг към капитал.

Друга значима детайлност при този сюжет е, че създадената електрическа сила следва да се осъществя напълно на пазарен принцип. Това обаче значи, че пазарният риск остава за комерсиалното сдружение, в което едноличен акционер е страната. И при по-ниски борсови цени на електрическата енергия ще се генерират спомагателни загуби с изключение на лихвите по заема.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР