Енергийният министър Теменужка Петкова призова бизнеса, ако разполага с данни,

...
Енергийният министър Теменужка Петкова призова бизнеса, ако разполага с данни,
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Бизнесът да сезира КЗК, ако има данни за картел за цената на тока

Енергийният министър Теменужка Петкова прикани бизнеса, в случай че разполага с данни, че търговци на електрическа сила вършат картелни съглашения, да сезира Комисията за защита на конкуренцията.

Така тя разяснява в предаването „ Тази сутрин” по bTV желанията на бизнеса за митинги поради високите цени на тока. По данни на предприятията става дума за скок сред 30 и 60%.

„ Електрическата сила е стока като всяка друга и когато се търгува на свободния пазар, нейната цена зависи от търсенето и предлагането”, означи Петкова.

Тя акцентира, че страната няма по какъв начин да въздейства върху свободния пазар . „ Те настояват, че търговците на електрическа сила им оферират контракти, които са на по-високи цени от миналогодишните. Държавата не може да се намеси в техните договорни отношения”, сподели Петкова.

--> Когато се приказва „ за” или „ против” плана „ Белене” , би трябвало да се чуят всички причини, съобщи още Теменужка Петкова.

По думите ѝ Българска академия на науките има подготвеност да показа отчета за „ Белене” в енергийната комисия на Народното събрание. „ В момента, в който от страна на Народното събрание се иницира такава среща, от Българска академия на науките ще бъдат разполагаем, от Министерството на енергетиката, от БЕХ също ще бъдем там, ние сме подготвени за този спор, той би трябвало да се организира, с цел да може да се вземе най-хубавото решение за България”, сподели Петкова.

„ Разполагаме с площадка за създаване на атомната електроцентрала, която е лицензирана и на която е построена неохбодимата инфраструктура. Сега разполагаме и с съоръжение, което платихме и 90% от него е на площадката на „ Белене”. Стои въпросът по какъв начин то да бъде употребявано по най-хубавия начин”, добави енергийният министър.

Не можем да си позволим да допуснем грешката от предходното съоръжение за плана АЕЦ „ Белене”. То първо беше платено през 1989 -90 година, доставено тук, престоя близо 20 година на площадката на „ Белене”, след което беше върнато за жълти стотинки назад в Руската федерация”, безапелационна беше Теменужка Петкова.

„ Това, което имаме намерение да създадем, е да бъде оповестена процедура, която да даде опция на евентуални стратегически вложители да вземат присъединяване в реализацията на този план. Това е нашата визия и нашето предпочитание в тази посока.

Трябва да се отделят активите и пасивите за компанията и да се даде старт на обществена и транспарантна процедура, която да даде опция на вложители да оферират условия и ние да изберем това, което е най-хубаво за България”,
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР