Енергийната криза в Европа, предизвикана от намаляването на потоците природен

...
Енергийната криза в Европа, предизвикана от намаляването на потоците природен
Коментари Харесай

И богатите ще се греят на дръвца тази зима

Енергийната рецесия в Европа, провокирана от намаляването на потоците природен газ от Русия на фона на нейната война против Украйна, принуди някои хора да се извърнат към по-евтини източници на отопление, като дърва за огрев, със захлаждане на времето. Тъй като обаче от ден на ден хора се запасяват и горят дърва, цените скочиха до небесата, докладвани са неналичия и обири и се появяват измами, написа Асошиейтед прес.

Лесовъдите поставят GPS устройства в трупи, с цел да наблюдават скъпите ресурси, а в това време нарастват опасенията относно въздействието върху околната среда от нарасналото замърсяване на въздуха и изсичането на дървета.

В някогашната руска република Молдова водачите се тревожат, че тази зима може да бъде опустошителна за огромна част от нейното население заради високата цена на електричеството и топлината поради утрояването на цените на природния газ в Европа по отношение на началото на 2021 година, въпреки да има спад от рекордните равнища през август. Най-бедната страна в Европа, с прозападни желания, само че и част от територията, следена от съветски войски, стана очевидец по какъв начин съветският енергиен колос " Газпром " наскоро понижи доставките на природен газ с 30 % и заплаши с още съкращения.

Шумът към дървата за огрев не се лимитира до по-бедните страни като Молдова, развихри се и в по-богати райони на Европа. Държавните гори в Германия, Полша и Чехия отчитат доста по-голямо търсене на лимитираните количества дърва за огрев, които продават като част от устойчивото си ръководство на горите.

Често идва от хора, които в никакъв случай преди не са поръчвали дърва за огрев и наподобява не знаят, че те би трябвало да бъдат закупени две години по-рано, с цел да могат да изсъхнат задоволително и да бъдат изгорени в печки на дърва, съгласно горската работа в провинция Хесен в Югозападна Германия.

Германските горски рейнджъри също засичат повече хора да събират паднала дървесина в горите, постоянно без да знаят, че е нелегално.

Чешките държавни гори, които продават дървесина единствено за домакинска консумация, трябваше да лимитират количеството дърва за огрев, продавани на физически лица, с цел да предотвратят спекулативни покупки.

В Полша търсенето на дребни дърва за огрев от държавните гори е повишено с 46 %, а при по-големите се е нараснало с 42 % до края на август по отношение на година по-рано. Това е още преди есента, когато търсенето на дърва за огрев е най-голямо.

" Има, несъмнено, нараснал интерес към дърва за огрев в горските региони, тъй като през днешния ден това е най-евтиното налично гориво ", сподели Михал Гзовски, представител на полските държавни гори. По думите му дребните дърва за огрев са може би най-евтиният материал за отопление в страните от Европейски Съюз.

Той сподели, че се увеличават кражбите на дърва за огрев, които постоянно са съществували до известна степен.

За да предотврати кражбите, горското стопанство в немската провинция Северен Рейн-Вестфалия опитва със скриване на Джи Пи Ес устройства за следене в трупи, показва говорителката Никол Фиглер.

Не е имало неочакван взрив от огромни обири, само че нарастванията на цените напоследък разсъниха страхове измежду притежателите на дребни горски имоти, които биха могли да понесат огромни загуби, в случай че купчина трупи бъде заграбена.

" Това е по-скоро обстановка на безпокойствие и страхове ", разяснява Фиглер, изтъквайки нарасналата стойност на дървата за огрев.

Лесовъдите в прилежащия район Хесен употребяват Джи Пи Ес тракери от 2013 година и споделят, че са съумели да решат казуса с няколко обири по този метод.

Австрийската полиция предизвести предходната седмица за забележителен растеж на измамниците, които настояват, че продават дърва за огрев и дървесни пелети онлайн, а няколко компании в цялата страна бяха обискирани по съмнение, че са взели участие в манипулиране на цените.

Германският институт за пелети също предизвестява купувачите да се пазят от подправени продавачи, които изискват заплащане авансово и по-късно изчезват.

Германската статистическа организация регистрира, че цените на дървата за огрев и дървесните пелети, направени от дървени стърготини, които могат да се употребяват за централно отопление на дома, са скочили с над 85 % през август по отношение на година по-рано.

Цените на пелетите за звук спаднаха с 2,6 % през октомври, само че остават с близо 200 % по-високи на годишна основа, оповестява институтът за пелети. Въпреки това отоплението с пелети е по-евтино от природния газ за тези, които са оборудвани да ги горят. Газът коства 20,9 цента за киловатчас топлота, а пелетите - 14,88 цента.

И в Обединеното кралство дървата за огрев нарастват.

" Наблюдаваме голямо нарастване на търсенето ", защото разноските за сила се повишават, сподели Ник Снел, ръководещ шеф на " Съртyнли ууд " (Certainly Wood), която се показва като най-големия снабдител на дърва за огрев в Обединеното кралство, продавайки към 20 000 тона дървесина годишно.

Снел e пресметнал, че изсушената в пещ твърда дървесина на неговата компания е с 15 до 20 % по-скъпа от предходната година и " може да стане повече, когато времето стане по-студено ".

Той споделя, че търсенето на неговите локални дърва за огрев е нараснало от по-скъпата вносна дървесина от страни като Латвия и Литва. Транспортните разноски, основно за гориво, са вдигнали цената на вноса, който преди беше по-евтин от английския дървен материал, само че в този момент е по-скъп.

В Дания търсенето на печки на дърва нараства заедно със самите дърва за огрев. Датският уебсайт за продажби Ди Би Ей (DBA) заяви, че търсенията на дървесни пелети са " експлодирали " с над 1300 % през последната година.

Правителството и еколозите предизвестиха датчаните, които възнамеряват да горят дърва за огрев, да обмислят рисковете: огънят може да бъде рисков за здравето, а димът способства за замърсяването с частици.

Съществува и нездравословното влияние върху околната среда от изсичането на повече дървета.

Егзона Шала, началник на екологична организация в Косово, където цените на електричеството скочиха, съобщи, че изсичането на горски дървета там доста се е нараснало. Нейната група EcoZ следи горите в планинските региони и в някои случаи е разкрила хора, които нелегално секат дървета в 5 ч. сутринта. След това дървата се продават из столицата.

Често отсечените дървета са млади. Горите, показва тя, са подложени на " вулгарно обезлесяване без никакви критерии и надзор ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР