Енергийната и ценовата криза създават условия да има лека паника,

...
Енергийната и ценовата криза създават условия да има лека паника,
Коментари Харесай

Икономист: Преговорите с „Газпром“ са престъпна наивност и глупост

Енергийната и ценовата рецесия основават условия да има лека суматоха, най-много от политическа позиция. Дългосрочно Европа би трябвало излезе от изкопаемите горива и да премине към възобновимите енергийни източници.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Руслан Стефанов, основен икономист и програмен шеф на „ Център за проучване на демокрацията “.

Втората мярка още от 70-те години, която малко беше позабравена е енергийна успеваемост и икономисване на сила. Потреблението на междинния европеец е извънредно огромно. В частност България постоянно е била доста над междинното във връзка с потребяването на сила на единица Брутният вътрешен продукт.

 
Европа търси и обществени ограничения, т.е. пренасочване на запас към енергийно бедните. Европейските политици се тормозят, че тези високи цени ще имат отрицателен обществен отзив и от това по какъв начин Кремъл би могъл да употребява тези обществени проблеми.
Налагането на тавани на цени не е добра тактика и не се практикува. Когато сложиш таван нормално стоката изчезва. Това, което се прави е преразпределение на запаси. Мисля, че надали ще се стигне до подобен таван. Смятам, че Европейската комисия ще развърже ръцете на националните държавни управления в две насоки – да употребяват държавна помощ, с цел да спасят сериозни предприятия и ще дадат опция на държавните управления да таксуват облагите на едни предприятия и да ги разпределят за други. Както беше натрапен таван и на цената на електрическата енергия в България.

България е в добра обстановка, защото сме в топ 5 на бюджетите в Европа с най-нисък дълг и бюджетен недостиг, само че с помощите и дотациите би трябвало доста да се внимава, тъй като елементарно е отпускат, само че мъчно се стопират. Дългосрочно решението е в потребление на големите вложения, които имаме от Европа за възобновима сила.

 
Опитът на държавното управление да договаря с „ Газпром “ тъкмо в този миг е като пазаруването на фабрика на 8 септември 1944 година Рядко срещана композиция от незаконна доверчивост и нелепост.
Очевидно беше ясно на фундаментално равнище, че това не може да стане, тъй като „ Газпром “ са тези, които нарушиха контракта и постоянно са поставяли монополни условия.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР