- Енергийна, инфлационна и емигрантска ли ще са основните кризи,

...
- Енергийна, инфлационна и емигрантска ли ще са основните кризи,
Коментари Харесай

Боян Чуков: Войната в Украйна ще се ожесточи, Европа ще се б...

- Енергийна, инфлационна и емигрантска ли ще са главните рецесии, с които Европа би трябвало да се бори идната година? Ще успее ли?

- На Европа ще й се наложи да се бори по едно и също време и с трите рецесии. Енергийната рецесия генерира тежки проблеми в редица браншове на обществено-политическия и на първо място в икономическия живот на европейските страни. Една голяма част от признатите от Стария континент бежанци през последните години живеят главно за сметка на изобилния обществен пакет, който оферират развитите европейски страни. При утежняване на макроикономическите параметри в целия Европейски Съюз обществените помощи ще намалеят фрапантно. Това ще докара до излизането на тълпи разярени и гладни хора по улиците на огромните европейски градове. Песимист съм по отношение на положението и настроенията в Европа в обозримо бъдеще. Чакат ни сложни години. Европа се оказа лишена от инстинкт за самозапазване.

 

- Г-н Чуков, изпращаме трагична 2022 година с война в сърцето на Европа. Какъв е шансът 2023-та да стане година на мира?

- Към днешна дата няма обнадеждаващи признаци, че сраженията на територията на Украйна ще затихнат и ще се реализира помирение. С настъпването на зимата доста анализатори допускат, че двете армии ще застинат на сегашните си позиции и ще изчакат пролетта, с цел да възобновят сраженията. Считам, че най-вероятно ще станем очевидци на внезапни промени по фронтовете в Донбас и Южна Украйна. Руската военна машина постепенно набира обороти и украинската войска все по-трудно оказва опозиция. Наистина украинската артилерия бомбардира непрестанно жилищните квартали на Донецк и други градове в ДНР, само че това по-скоро демонстрира някакъв тип изтощение. Тези дни главнокомандващият украинската войска военачалник Валерий Залужний даде просторно изявление в английското списание The Economist, което гравитира в орбитата на банкерската фамилия Ротшилд. Той се изрече по един много иносказателен метод за бъдещото развиване на войната в Украйна. Генерал Залужний съобщи, че е напът да се окаже в ситуацията на финландския маршал Карл Густав Манерхейм през 1940 година Да припомня - Карл Густав Манерхейм е барон, финландски политик, регент и президент. Той е бил съветски генерал-лейтенант, служил дълги години на Русия. През 1940 година маршал Манерхейм след близо едногодишна война сред Русия и Финландия е заставен да подпише Московския контракт според руските условия. Генерал Валерий Залужний е випусник на Военната академия на Генералния щаб на Русия и негов учител му е бил сегашният шеф на Генщаба на Въоръжените сили на Руската федерация - армейски военачалник Валерий Герасимов. Абсолютна подигравка на ориста. Накратко, към този момент няма вероятности за привършване на войната. Напротив, налице са признаци за нейното ожесточаване и разширение като терен и участници.

 

 - Време е българите да престанат да хвърлят зарове на изборите, гласувайки на инат

- Колко съществени ще са последствията за Русия, Украйна и Европа, в случай че войната продължи и през 2023 година?

- Негативните последствия са за целия свят. Няма страна в света, която да не е усетила избрани вреди вследствие на геополитическата борба сред Русия и Съединени американски щати с военно измерение на украинска територия и все по-ожесточена хибридна война сред двете нуклеарни суперсили. В най-тежко състояние се намира Европа, която се оказа прекомерно безсубектна, слабоволева и лишена от обикновена пасионарност, когато й се наложи да пази своите лични ползи. Германия като стопански мотор на Европейски Съюз загуби към 400 милиарда евро единствено в резултат на своя отвод да купува евтини съветски енергийни първични материали. Германската и френската промишленост напущат Стария континент. Френската компания „ Пежо “ и немската „ Рейнметал “ се придвижват в Тихоокеанския район, в Австралия, където имат по-добри условия за проспериране и където енергийните първични материали са с надалеч по-ниски цени от тези в Европа.

 

- Няма очаквания за помирение в Украйна, войната ще се разшири като терен и участници

- Как България ще се оправи с политическия безпорядък поради задаващите се предварителни парламентарни и локални избори? Ще се появят ли нови спасители?

- Управлението на " Продължаваме промяната " сподели, че България е в положение на политически безконтрол. Страшно е да се следи, че едни некомпетентни властващи могат да създадат всичко, което им хрумне, без никой да може да ги спре, и даже със съучастието на някои партии, които имат историческо наличие като Българска социалистическа партия да вземем за пример. Българите към този момент към 30-ина години се надяват на нови, смайващи спасители и шанс. Очакването на избавител си е чисто здравна диагноза. Особено откакто сме очевидци какво се случва със спасителите. Последните спасители от последната една година освен че не ни избавиха, само че и потопиха под водата. Със настоящия политически псевдоелит мъчно можем да чакаме някакви по-сериозни позитивни промени у нас. Всичко се повтаря във все по-лош и безнадежден вид. Докато партията „ Продължаваме промяната “ продължава да е фактор във вътрешнополитическия живот на България, страната ще продължи да се свлича в пропастта. Време е българите да престанат да хвърлят зарове на изборите, гласувайки на инат, безразсъдно, преднамерено на някои, с ненавист към други и прочие

- Европа ни изненада неприятно преди Коледа - хлопна ни вратата на Шенген. От какво зависи възможният ни банкет следващата година - от нашите дейности или от благословията на основните фактори в Брюксел?

- Първо, за какво считаме, че следващата година ще се окажем в Шенген? Кой ни е дал гаранции за това? Фактът, че приказваме по тематиката, нищо не значи. В момента върви преразпределяне на зоните за въздействие на Стария континент. Ние продължаваме да живеем с мисълта, че Европейски Съюз е нещо нерушимо, както едно време беше Съюз на съветските социалистически републики. Напротив, евробюрократите в Брюксел трансфораха Евросъюза в организация, в която центробежните сили нарастват лавинообразно. Днес огромните страни в Европейски Съюз се избавят поединично. Тандемът Франция-Германия е разрушен. Старите вражди сред двете основни страни в Евросъюза възкръсват. Наскоро прочетох една забавна публикация в гръцкия вестник „ Та неа “. В нея се описваше враждата сред Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. Те не си приказват, не се срещат. Общуват единствено епистоларно. Нали си спомняте, че по време на посещаване на двамата дружно в Анкара, „ кавалерът “ Шарл седна на един от столовете към турския хазаин, а „ дамата “ Урсула остана права да гледа недоумяващия Ердоган. В Брюксел не останаха основни фактори. Европейски Съюз е грозно десубективизиран. Политическите дейности на Европейски Съюз зависят най-вече от Съединени американски щати и Англия. За страдание, това е горчивата истина.

- Очаквам тълпи разярени и гладни хора по улиците на огромните европейски градове

- Ще се преборим ли за влизане в еврозоната? Подходящ ли е моментът?

- Не съм икономист, само че проследявам деликатно дебата по тематиката у нас. Уважавани от мен български стопански специалисти са изрично на мнение, че влизането ни в този миг в еврозоната няма да се отрази позитивно върху благосъстоянието на елементарния българин. Оказа се, че отчет на Българска народна банка с сходни визии остана неусетен от огромните наши медии и той потъна в нашето нерадостно всекидневие. Очевидно е, че на България се оказва външен напън да влезе в еврозоната. Остава мистерия за какво една просперираща стопански източноевропейска страна като Чехия си пази своята чешка крона и не влиза в еврозоната години наред. Нима чехите не могат да проумеят какъв е техният интерес?

- Ще свърши ли ерата Ердоган след президентските избори в Турция? Добър вид за България ли ще е, в случай че се случи?

- Ердоган става все по-неудобен за евроатлантическата общественост. Той не се преценява с геостратегията на Съединени американски щати. Вашингтон се изтегля от Близкия изток. След кървавия терористичен акт на улица „ Истиклял “ в Истанбул от активистка на ПКК турците не се поколебаха да отхвърлят съболезнованията на Вашингтон и показаха американците като отговорни за случилото се. Турски самолети не се поколебаха да бомбардират в Сирия американско-кюрдска военна база. Турция се еманципира необикновено доста и се трансформира в мощен районен фактор с упоритост да стане и световен. Засега не виждам безапелационни доказателства и признаци, че Ердоган ще загуби идващите президентски избори в нашата югоизточна съседка. Засега наподобява, че за България е по-добре Ердоган да остане на власт, колкото и политически неточно да звучи това.

- Очаквам тълпи разярени и гладни хора по улиците на огромните европейски градове

- Какви последствия ще има корупционният скандал в Европарламента? 

- Странно е тези хора да ни назидават и да ни упрекват в корупция. Скандалът в Брюксел озвучи обществено това, за което се шушука години наред по коридорите от евробюрокрацията. Както споделяше Барозу: „ Европейски Съюз значи страните да вложат своя суверенитет в общ фонд! “. Именно по тази причина следим нещо като взаимна беззащитност. Напомням и обстоятелството, че Барозу след работата си в Брюксел отиде в огромна транснационална банка. Не подсказва ли това форми на лобизъм, корупция, въздействие, прилагане на връзки и прочие? Някои са по-фини, други - по-груби. Историята към упрекнатата в корупция Ева Кайли, зам.-председател на Екологичен потенциал, се оказа много „ дебела “. В домовете на нейни сътрудници от Народното събрание са открити към 1,6 млн. евро кеш. Ева Кайли упрекна като съизвършител и Жозеп Борел, посланик №1 на Брюксел. Корупционните кавги отварят голяма бездна сред европейските нации и евробюрократите, които живеят свой собствен разточителен живот, който няма нищо общо с всекидневието на елементарния европеец. Брюкселските служители освен че не блестят с необикновен разсъдък, само че се оказват и корумпирани. Неприятно чувство.

- Затоплят ли се връзките сред Европа и Съединени американски щати?

- Отношенията сред Съединени американски щати и Европа няма по какъв начин да се затоплят или да охладнеят. Това са връзки сред шеф и зависещ. Европа беше, е и ще си остане нещо като васал на Вашингтон. Може да звучи жестоко, само че Европа в действителност е разпадащ се инструмент за решение на американската геостратегия. Нищо повече. Най-лошото е, че в този момент, когато Съединени американски щати се приготвят да се изтеглят от Европа, с цел да съсредоточат вниманието си в Индийско-тихоокеанския район, с цел да построяват позиции за справяне с Китай, Европейски Съюз е най-безпомощен. Вместо Европа да се съвземе, тя затъва от ден на ден и повече в некадърност за самоуправление. Сякаш Съединени американски щати са държали Европа обединена и фокусирана. В момента тя е нещо общо, само че в същото време - нещо несиметрично, комплицирано, некомпетентно на автономия. Не, връзките не се затоплят, тъй като това не са връзки сред равностойни сътрудници. Съединени американски щати управляват Европа в доста огромна степен.

- Кои ще са главните фактори в международната геополитика през 2023 година?

-  И през 2023 година главните фактори в международната политика ще си останат същите, които бяха през 2022 година Това са Съединени американски щати, Русия и Китай. Индия към момента има да измине избран път, с цел да се подреди измежду изброените три суперсили. С войната в Украйна напълно стана ясно, че Европейски Съюз не е фактор, а клакьор на мощния американски състезател.

Визитка 

Инж. Боян Чуков е специалист по битката с тероризма. Бивш дипломат. Завършва компетентност „ Радио и телевизия “ в Техническия университет в София. Специализира в Института за политически науки, Париж. В интервала от 1988 до 1992 година завежда консулския отдел в Посолството на България в Мадрид.  Външнополитически консултант и съветник по националната сигурност в правителството на Тройната коалиция (2008-2009). Има над 500 изявления на интернационалните тематики. Владее френски, испански, руски, гръцки и английски.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР