Емисиите от добива на нефт и газ, които нагряват планетата,

...
Емисиите от добива на нефт и газ, които нагряват планетата,
Коментари Харесай

ООН обяви кой е най-големият замърсител на планетата

Емисиите от добива на петрол и газ, които нагряват планетата, може да са три пъти по-високи от регистрираните, съгласно план за сателитен мониторинг, стартирал през днешния ден, чиято цел е съгласно ръководителя на Организация на обединените нации да затрудни " измамите ". Това съобщи БГНЕС.

Новият инструмент - показан на договарянията на Организация на обединените нации за климата COP27 в Египет - е показал над 70 000 обекта, които изхвърлят излъчвания в атмосферата. Проектът, ръководен от група проучвателен институти, благотворителни организации и компании, следи обекти, включващи тежката индустрия, производството на сила, селското стопанство, превоза, отпадъците и минното дело. Използвайки изкуствен интелект за разбор на данните от над 300 спътника, както и хиляди датчици на сушата и в морето, мониторингът Climate TRACE откри, че 14-те най-големи замърсители са всички обекти за рандеман на петрол и газ. От тях най-големият замърсител на планетата е Пермският басейн в Тексас - едно от най-големите петролни залежи в света, сподели някогашният вицепрезидент на Съединени американски щати Ал Гор, създател на плана.

" С новите данни за метана и изгарянето, в този момент изчисляваме, че действителните излъчвания са три пъти по-високи от тези, които те са съобщили ", сподели Гор.

Изгарянето е в действителност изгаряне на непотребен природен газ от петролни и газови кладенци. Метанът, който се отделя при течове от съоръжения за изкопаеми горива, както и от други източници, породени от индивида, като отглеждане на животни и сметища, е виновен за към 30% от световното повишение на температурите досега. Миналата година десетки страни поеха ангажимент да подхващат дейности за понижаване на замърсяването с този мощен парников газ.

Ръководителят на Организацията на обединените народи Антонио Гутериш похвали самодейността за осветление на действителните излъчвания посредством директни наблюдения.

" Това би трябвало да бъде сигнален сигнал за държавните управления и финансовия бранш, изключително за тези, които не престават да влагат в замърсяването с изкопаеми горива и да го поддържат ", сподели той.

Climate TRACE първо дефинира каква е промишлената активност на даден обект и затова какъв тип излъчвания да търси, сподели Гавин Маккормик, различен съосновател и шеф на американската организация с нестопанска цел за екологични технологии WattTime. След това при всяко прекосяване на сателит те могат да интерпретират " какво виждаме ".

Гор, който е притежател на Нобелова премия за мир за пропагандата си за климата, съобщи, че 500-те най-големи разпознати източника отделят годишно повече излъчвания от Съединените щати, а половината от замърсяването е от електроцентрали.

Всички данни от плана са налични гратис онлайн на адрес climatetrace.org, с цел да се увеличи " прозрачността, съдействието и отчетността за дейностите в региона на климата ", добави Гор.

Международната организация по енергетика осъди голямото количество метан, което изтича от употребата на изкопаеми горива, като пресметна, че количеството, изпуснато през предходната година в международен мащаб, в общи линии е сходно на цялото количество газ, употребявано в европейския енергиен бранш.

През октомври НАСА заяви, че югоизточно от Карлсбад, Ню Мексико, в Пермския басейн, е открит метанов шлейф с дължина към 2 благи (3,3 км). 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР