Емил Радев настоя за зачитане правата на детето при трансгранични

...
Емил Радев настоя за зачитане правата на детето при трансгранични
Коментари Харесай

Емил Радев настоя за зачитане правата на детето при трансгранични бракове

Емил Радев настоя за ценене правата на детето при трансгранични бракове . Предлага промени в регламента на европейско равнище. Случаите като този с осиновяването на Меган във Англия, са доказателство за нуждата за смяна на по този начин нареченият правилник Брюксел 2а. Това сподели пред News.bg евродепутатът от Групата на Европейската национална партия Емил Радев.

Става въпрос за случай на осиновяване във Англия на дете с майка българка, която е жертва на фамилен тормоз и принуждение от английския й брачен партньор. Именно английски съд лишава правата на родителите, само че и отхвърля молбата за настойничество на бабата. Емил Радев се зае със случая, който стигна и до европарламента.

Промените, препоръчани от Радев, плануват въвеждането на право и за ответната страна при бракоразводни каузи в трансгранични бракове , редуциране на административните периоди за разглеждане на исковете от съдилищата в рамките 18 месеца, отчитане предпочитано правото на детето - то да съжителства със свои близки и родственици, унищожаване на института на екзекватурата - т.е. признаването по правосъден ред на неоправдателни решения, гарантиране на правосъден развой на понятен за ответната страна език и отбрана.

Радев уточни, че нормално научаваме за проблемите на осиновяването и родителското похищение при съответен проблем или проблем, какъвто е казусът с Меган, осиновена във Англия през 2012 година при жив аставник в България. Случаят бе отвеян в Съда по правата на индивида в Страсбург и е емблематичен за нуждата от смяна на регламента, който касае брачните връзки, родителските права и отговорности.

Радев съобщи, че при разлъка на трансгранични двойки, при която брачната половинка нормално е от България виждаме , че доста мъчно страната си оправя с опцията детето да бъде оставено от роднините.

" В случая с Меган бе отнето детето и бе обещано за осиновяване на семейство от Англия . Английският чиновник, който пристигна в България, без знанието на Министерство на правораздаването написа отчет от 200 страници, който бе решителен за делото и детето бе отнето ", посочи Радев.

По думите му във Англия това не е изключение . " Това е държавна политика 5500 деца са били принудително осиновени и то основно от фамилии от смесени двойки , където единият или двамата родители са били от Източна Европа. Това е голям проблем. Огромен проблем е и в Норвегия, само че тя е отвън Европейски Съюз ", съобщи Радев.

" Ние вкарахме текстове, аз съм един от вносителите в регламента Брюксел 2а в Екологичен потенциал, че детето би трябвало преди всичко да се дава там, където са му корените - роднините, езика, бита, с цел да могат тези деца да бъдат отглеждани от българските си родственици, а не да бъдат давани в непознати фамилии и да отрастват на процедура в непозната страна ", съобщи Радев.

Така ролята на регламента Брюксел 2а е да направи доста по-прозрачни тези процедури и те да бъдат в полза на децата. " Винаги в полза на детето е да отрасне там, където има родственици ", сподели още евродепутатът Емил Радев.

С регламента Брюксел 2а се редуцират периодите за първоинстанционно произвеждане, апелативно произвеждане. Въвеждат се оптимални периоди от по шест седмици . " Съкращаването на периодите, изключително при отвличането на деца от единия родител, е изключително значимо. Често пъти тези периоди са над половин година ", разяснява Радев и посочи, че със в този момент въведените оптимални периоди от 156 дни приблизително за разглеждане на правосъдните искове. Цялата правосъдна процедура би трябвало да продължи най-много 18 месеца . Така детето ще може бъде върнато навреме, без да има огромна разлъка с родителите.

" У нас би трябвало да обърнем внимание на детското правораздаване и на специализацията на съдиите и на всички обществени служби, неправителствени организации и посредници, които се занимават с деца ", съобщи Радев.

Регламентът планува и обособяване на профилирани съдилища, които да поемат случаите на трансгранични каузи . Така ще се даде опция на съдиите да натрупат на практика опит, което ще е в изгода за бързото решение на въпросите.

Евродепутатът Емил Радев, дружно с министъра на правораздаването Цецка Цачева, проведоха конференция на тематика: " Националната правосъдна система като част от европейския правов ред. Детското правосъдие - провокации и решения ".

На нея стана ясно, че през 2010 година от извършено изследване сред 11 страни членки на Европейски Съюз - над 74 хиляди деца са жертви на закононарушение, а над 475 хиляди малчугана са наранени от бракоразводни каузи .

У нас няма съответна статистика какъв брой са децата, наранени от бракоразводни каузи или са обект на правосъдни производства, водени против тях. 16 млн. са трансграничните двойки в границите на Европейски Съюз . Не е прочут и броят на българските жители в тях.

По тематиката с детското правораздаване стана ясно, че във Англия съществуват " викториански детски съдилища ", във Франция има обособен углавен съд , занимаващ се с тежки закононарушения, осъществени от деца, обособен съд има и в Испания. У нас работи по този начин наречения Закон за битка с противообществените прояви на малолетни. Той датира от далечната 1958 година и на практика не може да обхване честите случаи в практиката - дете в риск, което от една страна са обект на протекция - постоянно стават и причинители на противообществени прояви. Липсва и специализация на съдиите . Случаите с противообществени прояви се гледат от брачните съдии. Такава е практиката в Софийски градски съд. Все още ги има и профилираните интернати, в които се настаняват деца с противообществени прояви. Настанените там деца са към 100.

Заместник-министърът на правораздаването Евгени Стоянов разяснява въвеждането на напълно нов Закон за детското правораздаване . Той е ръководител на работната група по законопроекта и като подобен регистрира значителен прогрес по работата. " Появиха се три проблематични въпроса - малолетните следва ли да бъдат включени в обсега на този закон, основаването на национална работа за възпитателна поддръжка, къде да бъде нейната шапка - в Министерство на правораздаването или Министерски съвет. Третият противоречив въпрос е кой да постанова възпитателните ограничения - съдът или някакъв различен орган ", установи още той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР