Емблематичните пластмасови тухлички „Lego“ навършват 60 години през 2018 година.

...
Емблематичните пластмасови тухлички „Lego“ навършват 60 години през 2018 година.
Коментари Харесай

Конструкторите Lego навършват 60 години



Емблематичните пластмасови тухлички „ Lego “ навършват 60 години през 2018 година.

Датската компания към този момент няма отбрана на патента си, а имитатори от дълго време се пробват да настигнат и надминат триумфа й. Същевременно същинската конкуренция в действителност се разгаря другаде, отбелязва компанията, представена от Българска телеграфна агенция.

Повече от половин век цветните пластмасови тухлички на „ Lego “ се употребяват за основаването на здания, коли, самолети и цели мислени светове в детските стаи по целия свят. Появяват се пирати, принцеси и галактически кораби наред с цели поредици конструктори, отдадени на блокбастъри като "Междузвездни войни ", "Карибски пирати " и "Хари Потър ". Същевременно конкурентни компании пуснаха "клонинг " артикули, които доста наподобяват на истинските, а датската фамилна компания би трябвало да се съревновава и с онлайн игрите.

Всичко стартира преди към 60 години на 28 януари 1958 година. Някогашният ръководещ шеф на „ Lego “ Годфред Кирк Кристиансен внася патент за малко пластмасово кубче с два реда с по четири пъпчици от горната страна и три тръбички от вътрешната страна и по този начин се ражда емблематичната тухличка „ Lego “. Скритите тръбички са тайната, която държи частите дружно и по-стабилно от другите конструктори. Техническият патент изтече след 20 години.

В наши дни всяка компания може да копира тухличките на „ Lego “ и много го вършат. Лмпанията чиято европейска централа се намира в Холандия, само че създава конструкторите си в Китай, прави артикули, които могат да се свързват с тухличките на Lego, само че са много по-евтини. Подобни тактики имат и други компании. Те даже оферират създадените към този момент тематики от „ Lego “. Разликата е, че те не се отхвърлят от бойци и танкове, които са табу за датчаните заради етични съображения.

„ Lego “ не може да направи нищо против копията, сподели датският юрист, експерт по патентите, Торбьорн Сванстрьом. "Тухличката наподобява по метода, по който наподобява, защото има функционалност, " добави той.

От години „ Lego “ съди имитаторите си, постоянно на вятъра, а Сванстрьом споделя, че тухличките на „ Lego “ към този момент не могат да бъдат предпазени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР