Еманюел Макрон и Марин льо Пен се срещнаха очи в

...
Еманюел Макрон и Марин льо Пен се срещнаха очи в
Коментари Харесай

Макрон към Льо Пен: Когато говорите с Русия, говорите с банкера си

Еманюел Макрон и Марин льо Пен се срещнаха очи в очи в последния ТВ-дебат преди балотажа на президентските избори - основно събитие, което мнозина одобряват като съдбоносен фактор за убеждаването на колебаещите се гласоподаватели. 

За разлика от 2017 година, когато оценките за представянето на Льо Пен бяха доста ниски, този път представителката на крайната десница съумя да извлече изгода от преобръщането на акцията си от ксенофобски тематики към обществени проблеми като цените на тока и инфлацията. 

Еманюел Макрон обаче остава любимец на 59% от феновете, които го показват като по-убедителния участник в дебата по отношение на 39% за Льо Пен, съгласно изследване на Elabe, извършено незабавно след 2,5-часовия конфликт. 

Макрон печели болшинството от позитивните оценки по въпроса " Кой има нужните качества с цел да бъде президент на Републиката " и " Кой е по-динамичен ", само че 50% от феновете са го оценили като " по-арогантен " в съпоставяне със съперничката си. 

50 на 100 от запитаните считат Марин льо Пен за " по-смущаваща " (25% за Макрон), а 51 % одобряват, че тя е индивидът, който " желае в действителност да промени нещата ". 

Нито един от двамата не е съумял да събере отчетливо болшинство по въпроса " Кой е по-способен да сплоти Франция " (36% за Макрон по отношение на 31% за Льо Пен и 33% колебаещи се), " Кой е по-близо до моите терзания (34% за Макрон, 37% за Льо Пен, 29% колебаещи се), както и " Кой е по-честен " (36% Макрон, 34% Льо Пен, 30% колебаещи се). 

44 на 100 от феновете считат, че настоящият държавен глава има по-добър план за ръководството на страната по отношение на 31% за Марин льо Пен. 

Пробивът, който френските анализатори регистрират на Еманюел Макрон по време на дебата, е офанзивата му против Льо Пен поради заема от банкрутирала съветска банка, доближена до Кремъл. 

" Когато говорите с Русия, Вие не говорите с задграничен водач, а говорите с банкера си ", сподели президентът на Франция против Марин льо Пен. " Вие сте подвластна от Русия и сте подвластна от Путин ". 

Кандидатката на " Националния общ брой " се опита да се разграничи от Путин, като разгласи взаимност с Украйна, само че Еманюел Макрон я упрекна в двуличие и уточни, че тази позиция се разминава със личните ѝ дейности след 2014 година и с декларациите на останалите депутати и евродепутати от партията ѝ. В същото време, тя се разгласи срещу ембаргото върху съветските енергийни запаси - позиция, която беше необятно отразена в съветските медии след дебата. 

Льо Пен се възползва от промяната на курса към икономическите проблеми, като упрекна Макрон за това, че не подхваща задоволителни ограничения за понижаване на цените на електрическата енергия и че от началото на мандата си е съкращавал помощите за хората в потребност. 

Макрон, от своя страна, посочи, че икономическата сигурност на жителите зависи от опцията им да си намерят работа, а за последните пет години във Франция има 1,2 млн. души повече заети лица. 

Темата е от изключително значимо значение за Макрон, който се пробва да активизира към 20% " колебаещи се " гласове, които бяха дадени за левия претендент Жан-Люк Меланшон на първия тур.

Меланшон прикани симпатизантите си да не поддържат глас за Марин Льо Пен, само че не застана изрично зад Макрон, а в сряда вечер разказа дебата като " загуба на време ". 

Все отново проучването на Elabe демонстрира, че 61% от респондентите, дали своят вот за Меланшон на I тур, считат Макрон за по-убедителен от двамата участници в предаването. 

Президентът на Франция приключи дебата с апел към французите да погледнат на изборите в неделя като на " референдум за или срещу Европейски Съюз и връзките сред Франция и Германия, за или срещу екологичния преход, за или срещу секуларизма и братството във Френската република, т.е. - за или срещу това, което сме ние ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР