Елховите шишарки се събират късно на есен, през зимата или

...
Елховите шишарки се събират късно на есен, през зимата или
Коментари Харесай

Елховите шишарки могат да излекуват тези болести

Елховите шишарки се събират късно на есен, през зимата или през ранна пролет. Имат обезболяващо, противовъзпалително, антимикробно, жлъчегонно и пикочогонно деяние и оказват помощ при доста заболявания.

Те да вземем за пример контролират обмяната на веществата и усъвършенстват кръвообращението.

Гаргара с настойка от елхови шишарки лекува продължителен тонзилит, ангина, ларингит, фарингит. Настойката се употребява при хрема и даже и при пневмония.

Помага освен при настинка и хронични болести на дихателните органи, само че и в случай че имате заболели бъбреци или проблеми с пикочните пътища.

Млечната запарка от шишарки пък ще ви помогне да се отървете от слабостта и болките в мускулите.

 Елхови шишарки

Мазилото, приготвено от наситена смола от шишарки, оказва помощ при неголеми рани, нагноявания и циреи.

А една вана на краката ще успокои подаграта и болките в ставите. Казват, че в случай че поддържим сред дланите си десетина минути една елхова шишарка, това ще ни освободи от негативна сила и ще пропъди неприятното въодушевление.

Сладкото от елхови шишарки оказва помощ при настинка, гони умората, укрепва имунитета. Също по този начин покачва хемоглобина и лекува заболели венци.

Сладко от шишарки:

 Сладко от шишарки Снимка: Джемиле Чешлиева

За да си го приготвим, са нужни 10 чаши вода, кг млади шишарки и 1 кг захар. Измиваме добре шишарките и оставяме да се настоят в продължение на 24 часа. На идващия ден в различен съд заливаме с вода захарта и я кипваме до цялостното и разтваряне. В сиропа прибавяме шишарките и варим. Ядем от сладкото по 1 супена лъжица дневно.

Настойка от шишарки:

За задачата са нужни млади шишарки (пълен доникъде 3 л буркан), 2 л вода, малко захар. Наситнете и сложете в буркана добре измитите шишарки. После кипнете и охладете водата, прибавете захарта, залейте шишарките и поставете на мрачно. След 3 седмици настойката е подготвена. Приема се по 1 супена лъжица три пъти на ден.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР