Елена Рибакина продължава се утвърди, като едно от водещите имена

...
Елена Рибакина продължава се утвърди, като едно от водещите имена
Коментари Харесай

Все още непобедена на клей: Рибакина отрази два мачбола и сътвори впечатляващ обрат над своя сънародничка

Елена Рибакина продължава се утвърди, като едно от водещите имена на женския тенис през 2024-та година. Световната номер 4 е лидерка по брой WTA трофеи за сезона с общо 3. Макар и представянето ѝ през днешния ден да бе надалеч от оптимално, Рибакина сътвори същински героизъм, като избави два мачпойнта против сънародничката си Юлия Путинцева и с резултат 4:6 7:6(4) 7:5 се класира за полуфиналната фаза на шампионата в Мадрид, където би могла да оформи конфликт с Арина Сабаленка, стига белорускинята да победи Мира Андреева.

Още в самото начало международната номер 4 започваше да позволява изненадващо доста неточности. За разлика от по-високо ранкираната тенисистка, Путинцева играеше по-уверено в сериозните моменти на геймовете и със доста по-малко неточности започваше да играе, като по-добрата тенисистка в мача. Това разреши на 50-тата в света да поведе с пробив при 2:2. Макар и по-късно фаворитката да вдигаше темпото си, то играта на сънародничката й бе прекомерно постоянна, с цел да й разреши да сътвори поврат. Така Путинцева поведе в първия сет за 45 минути игра.

Слабото показване на Рибакина продължи и при започване на втория сет. При 1:1 тя имаше три брейкпойнта пред себе си, но не се възползва от предоставената опция. Още в идващия гейм някогашната представителка на топ 30 " наказа " фаворитката и с ранен пробив се приближаваше все по-близо до сензационната победа. Въпреки сложната обстановка, в която се намираше, някогашната шампионка на Уимбълдън съумя да изравни резултата в геймовете. В идващите минути и двете имаха опция за пробив, който да се окаже повратен за развиването на дуела, само че това не се случи и по този начин се стигна до тайбрек, който да реши развиването на мача. Още в самото начало на дългия гейм Рибакина си обезпечи минибрейк. Впоследствие Путинцева започваше да позволява повече неточности, което улесни задачата на някогашната номер 3 и по този начин със 7:4 в тайбрека шампионката от Щутгарт остави очакванията за победа живи. 

Нещата продължаваха да се развиват по същия метод и в третия сет. Световната номер 50 изглеждаше по-уверената на корта, за сметка на Рибакина, чиято успеваемост на играта ставаше все по-малка. Макар брейк да имаше чак в шестия гейм, Путинцева бе тази, която контролираше събитията на корта. При 5:2 по-ниско ранкираната тенисистка имаше два мачпойнта пред себе и изглеждаше на едвам няколко секунди от това да шокира една от най-хубавите тенисистки сега.

Match point down? No problem
Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР