Електроразпределение Север инвестира над 950 хиляди лева в съоръжения за

...
Електроразпределение Север инвестира над 950 хиляди лева в съоръжения за
Коментари Харесай

Енерго-Про инвестира близо 1 милион лева в съоръжения за защита на птиците

 Електроразпределение Север влага над 950 хиляди лв. в уреди за отбрана на птиците.

Вчера компанията обезопаси сектор от електроразпределителната мрежа край село Стожер. 

Грижата за околната среда и опазването на предпазените типове е приоритет в работата на ЕРП Север. За последните 18 месеца компанията е сложила близо 18 000 броя птицезащитни устройства на стойност 957 хиляди лв..

Съоръженията са ситуирани в Североизточна България, където минават миграционните направления на птиците. През последните години значим фокус в дейностите на електроразпределителното сдружение е монтирането на птицебрани, птицезащити и защитни платформи.

Електромонтьорите на ЕРП Север постоянно влизат в ролята на спасители на пернатите животни. Компанията от години работи взаимно с Българско сдружение за отбрана на птиците и Регионална инспекция за опазване на околната среда във значими за пернатите животни местообитания за обезопасяване на електрически стълбове за тази сериозна опасност да бъде смекчена. ЕРП Север с подготвеност се отзовава на сигнали и поставя грижи за обезпечаване на спокойното престояване на птиците в страната ни.

Основните планове от програмата на електроразпределителната компания за запазване на птиците се реализират преди пролетната и след есенната миграция. Целта е необезпокояване на пернатите животни по време на интервала им на гнездене и развъждане на потомство. Дейности по обезопасяване на оборудванията се правят при неотложни случаи и през дейния за птиците летен сезон, тогава когато има непосредствена опасност за техния живот и здраве. Такъв е казусът със стълбовете от електроразпределителната мрежа край село Стожер, Добричко, където през предходната седмица мигриращи от Северна Европа щъркели попаднаха напрегнат и починаха. През вчерашния ден екипите на компанията обезопасиха 33 стоманобетонни стълба и монтираха13 птицезащитни устройства на железорешетъчни стълбове в региона. 

За страдание всяка година се следи изменение в прелетния маршрут на птиците при годишната им миграция. Въпреки че електроразпределителното сдружение реагира навреме и годишно инсталира птицезащитни устройства по новоизбраните от пернатите животни места за престой и отмора преди отлитането им на юг, е на практика невероятно да бъде избран с акуратност идния им регион на прехвръкване за всеки идващ сезон. Това води до произшествия, които мъчно могат да бъдат предотвратени макар непрекъснатата работа по обезопасяване на прелетните направления. 

Програмата на ЕРП Север за отбрана на птиците е дълготрайна и се осъществя целогодишно, като ограниченията са съобразени според от сезона и миграцията на птиците. В съответния случай със починалите пернати край с. Стожер електроразпределителната компания предприе нужните ограничения за обезопасяване на оборудванията в региона на селото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР