Електронните цигари и вейп устройства съдържат хиляди неизвестни химикали и

...
Електронните цигари и вейп устройства съдържат хиляди неизвестни химикали и
Коментари Харесай

Ново проучване направи шокиращи разкрития за електронните цигари

Електронните цигари и вейп устройства съдържат хиляди незнайни химикали и субстанции, които са евентуално рискови, само че производителите не ги разкриват, сочат данни от ново изследване, представено от Юнайтед прес интеренешънъл.

В отделяните от тях аерозоли има над 2000 химикала, като голяма част не могат да бъдат разпознати от специалистите. Учените от университета " Джонс Хопкинс " в Балтимор, щата Мериленд, са изследвали шест субстанции и са открили, че са евентуално нездравословни. Три от тях не са откривани до момента в електронните цигари.

В две от четири оценени вейп устройства е открито наличие на кофеин, даже и когато ароматната течност не е нито кафе, нито шоколад, демонстрира още изследването. Изследователите предизвестяват, че потребителите употребяват артикули, които крият неизяснени за здравето опасности.

" Все повече младежи използват тези и би трябвало да знаят на какво се излагат ", споделя съавторът на проучването Карстен Празе от университета " Джонс Хопкинс ".

При предходни изследвания на са търсени доказателства за съществуването на рискови химикали, открити при класическите цигари. Въпреки че химическият им състав се разграничава, вейп устройства могат да причинят същите вреди на здравето, в това число сърдечни и белодробни затруднения, сочат проучванията.

Отделяните от тях аерозоли, които съдържат витамин Е ацетат, да вземем за пример, са свързани със съществено увреждане на белия дроб.

За задачите на изследването учените от университета " Джонс Хопкинс " не се концентрират върху характерни химикали, а желаят да открият всички субстанции, които се съдържат в аерозолите.
След обстоен разбор със специфична техника е открито, че течностите за електронните цигари съдържат хиляди непознати химикали, а отделяните аерозоли - още повече.

" Хората просто би трябвало да знаят, че вдишват доста комплицирана примес от химикали, " споделя Празе.
Данните от изследването са оповестени в профилираното издание " Кемикал рисърч ин токсиколъджи ".
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР