Електрическите автомобили често са по-скъпи от класическите двигатели с вътрешно

...
Електрическите автомобили често са по-скъпи от класическите двигатели с вътрешно
Коментари Харесай

Класически или електрически автомобил: Специалисти изчисляват кое е по-изгодно

Електрическите коли постоянно са по-скъпи от класическите мотори с вътрешно горене във връзка с общите разноски, само че не постоянно. До това умозаключение стига Германският съюз на автомобилистите (ADAC) в собствен разбор.  

Той демонстрира, че притежанието на някои електрически коли, най-много от междинния клас, е по-изгодно, в сравнение с от коли с мотори с вътрешно горене. Електрическите транспортни средства в класовете микро и дребни коли обаче постоянно не са конкурентни.

Конкретно при по-малките коли разликата в изкупната цена е " крещяща ", обясниха от автомобилния клуб. VW eUp! сега коства към 29 995 евро, повече от горивния вид. Opel Corsa и Fiat 500 като електрически транспортни средства са съвсем два пъти по-скъпи от съответните мотори с вътрешно горене.

Общите разноски, в това число дотации, цени на електрическа енергия или гориво, обезценка и разноски за поддръжка също са ясно в интерес на мотора с вътрешно горене за тези модели, както акцентира ADAC. По-специално, загубата на стойност е по-висока за E разновидностите. Дори при цена на дизела от 2 евро за литър и евтина цена на електрическата енергия под 40 цента за киловатчас, моторите с вътрешно горене са доста по-евтини в дълготраен проект.

ADAC обаче вижда разходни преимущества за електрическите коли пред моторите с вътрешно горене при междинните коли. Основата са калкулации на цялостните разноски за моделите транспортни средства, налични сега на немския пазар. В допълнение към разноските за гориво или електричество и загубата на стойност на транспортното средство, са включени и детайли като разноски за поддръжка, налог и застраховка.

Като цяло при оценените транспортни средства от междинен клас, електрическото транспортно средство към момента е минимално по-евтино при хипотетичен годишен пробег от 15 000 километра и интервал на задържане от пет години за транспортното средство. Оценката взима поради висока цена на електрическата енергия - 80 цента за киловатчас и относително ниска цена на горивото от 1.50 евро за литър дизел.

Но в по-високите класове транспортни средства прекосяването към електрически автомобил несъмнено може да си коства “, обясниха автомобилните специалисти. E-Golf ID.3 Pro, да вземем за пример, има малко по-ниски цялостни разноски при изчислението на ADAC, в сравнение с неговия бензинов аналог. Това е по-ясно при положение на коли от междинен клас като Tesla Model 3 или Toyota bZ4X - тук междинният електрически автомобил към момента има преимущества в разноските, даже при цена на електрическата енергия до 80 цента и цена на бензина от 1.50 евро ".

В горния междинен клас - да вземем за пример Mercedes EQE или Tesla Model S - преимуществото на е-автомобилите спрямо бензиновите мотори се стопява. „ В съпоставяне с дизела обаче средностатистически електромобил от този клас в никакъв случай не оцелява “, обясниха от ADAC.

Въпреки това, съгласно ADAC, стойностите могат да варират доста според от автомобила или, да вземем за пример, равнището на отстъпките, предоставени за обособените модели.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР