Електрическа тротинетка е блъснала дете на централната алея в парк

...
Електрическа тротинетка е блъснала дете на централната алея в парк
Коментари Харесай

Двама на тротинетка блъснаха дете в парк “Лаута“

Електрическа тротинетка е блъснала дете на централната алея в парк " Лаута ", оповестиха очевидци. Инцидентът е станал преди няколко дни. Младеж и госпожица са се движели по алеята с електрическа тротинетка чартърен, където в това време се разхождали доста пешеходци, измежду които и родители с деца. " Едно момиченце на 4-5 години караше колело, а татко му вървеше откъм гърба. То кривна настрана и тогава го удариха. Детето изхвърча на няколко метра и падна на асфалта. Тези от тротинетката също паднаха. За благополучие детето се размина единствено с охлузване, само че доста се изплаши. Баща му също " споделя очевидецът.

Напоследък зачестяват сигналите за тротинетки, които се движат с висока скорост в паркове, велоалеи, тротоари и улици. Возенето на двама души на една тротинетка също е неразрешено, само че и това е все по-често срещана панорама.

Преди броени дни в София бе засечена тротинетка, която се движеше със 100 км/час.

Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ) прикани органите на реда да глоби водачите на електрически тротинетки, движещи се с висока скорост. От БАЕМ дефинираха това държание като безконтролно и неразумно.

Управлението на електрически тротинетки с превишена скорост освен заплашва живота и здравето на самия лидер на тротинетка, а и на останалите участници в придвижването, на които се постанова да се преценяват с неговото рисково каране. Не на последно място то компрометира електрическите тротинетки като една по-безопасна опция за напредване, обичана от мнозина, споделят още от асоциацията по електромобилност.

Електрическите тротинетки са екологична, комфортна и най-много безвредна форма на превоз, която може да способства доста за една по-добра градска среда. Статистиката демонстрира, че тези лични транспортни средства са доста по-безопасни, спрямо колите и редица други други възможности за напредване. Това обаче не отстранява от водачите на тротинетки отговорността да ги ръководят, съобразявайки се със законовите ограничавания и с условията за сигурност на пътя.

От БАЕМ акцентираха, че съгласно Закона за придвижване по пътищата, оптимално допустимата скорост, която лидер на електрическа тротинетка може да развие, е 25 км/ч.

В средата на 2020 година бяха направени промени и в Закона за придвижване по пътищата, с които се регламентират разпоредбите за придвижване на електрическите тротинетки и колела. Според въведените правила децата над 16 години могат да я ръководят по велосипедната инфраструктура, също по пътища и улици, на които оптимално позволената скорост е до 50 km/h. Всички до 18 година би трябвало да носят и каска. Забранено е модерните возила да развиват скорост, по-висока от 25 km/h, да се возят по двама, да навлизат по площите, предопределени единствено за пешеходци. Санкциите за неспазване на разпоредбите са сред 10 и 50 лева - според от тежестта на нарушаването.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР