Елдата е много полезна, но често незаслужено пренебрегвана от домакините

...
Елдата е много полезна, но често незаслужено пренебрегвана от домакините
Коментари Харесай

Здравословни рецепти с елда

Елдата е доста потребна, само че постоянно несправедливо подценявана от домакините зърнена просвета. Тя зарежда организма с мудни въглехидрати и основава възприятие за задоволеност за дълго време.

С елда се подготвят вкусни и потребни ястия. Вкусна е елдата с леща.

Необходими артикули: 1 чаша зеленчуков бульон, 1 чаша леща, 2 супени лъжици зехтин, 1 глава лук, 2 стръка целина, 3 моркова, 2 скилидки чесън, половин чаена лъжичка майорана, 1 чаена лъжичка кимион, 1 яйце, щипка червен пипер, 1 чаша елда, половин чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица оцет.

 Варене на елда

Начин на подготвяне: Бульонът се кипва, прибавя се лещата и се вари 15 минути на муден огън. Лещата се отцежда, бульонът се резервира. Лукът се нарязва и се пържи до златисто в зехтина.

Добавя се нарязаният морков, нарязаната целина и смачканите скилидки чесън. Всичко се готви до омекване на морковите.

Зеленчуците се прибавят в лещата, прибавят се подправките.

 Елда

Яйцето се смесва с елдата и се запържва 10 минути на междинен огън в лой. Добавя се бульонът, в който е вряла лещата и се кипва. Огънят се понижава и се вари, до момента в който елдата омекне.

Елдата се смесва с лещата, овкусява се със сол и черен пипер и се прибавя зехтин и оцет.

Елдата със сьомга е вкусно и ефектно ядене.

 Крокети от елда

Необходими артикули: 300 грама пушена сьомга, 1 чаша елда, 1 глава лук, 2 супени лъжици масло, сол и черен пипер на усет.

Начин на подготвяне: Елдата се сварява и се отцежда. Сьомгата се нарязва на кубчета, лукът се нарязва на ситно. Лукът се пържи до бистрота и се прибавя сьомгата. Пържи се към 3 минути. Добавя се елдата, всичко се задушава 4 минути под похлупак и се подправя на усет.

С елда се вършат вкусни крокети.

Необходими артикули: половин чаша елда, 400 мл вода, 1 яйце, 2 щипки сол, 30 мл олио.

Начин на подготвяне: Елдата се сварява и се охлажда. Добавя се яйцето и се разбърква. Кашата се разстила на тъничък пласт, с цел да поизсъхне и се оставя за половин час.

От тази примес се оформят крокети, като се нарязва на квадрати. Всеки квадрат се пържи в сгорещена лой и се сервира топъл или охладен, с гарнитура от пресни зеленчуци. Тези крокети могат да се употребяват за гарнитура на месни ястия или риба.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР