Екстремисти нападнаха пакистански военен конвой близо до стратегическото югозападно пристанище

...
Екстремисти нападнаха пакистански военен конвой близо до стратегическото югозападно пристанище
Коментари Харесай

Екстремисти нападнаха пакистански военен конвой, ескортиращ китайски граждани

Екстремисти нападнаха пакистански боен ескорт покрай стратегическото югозападно пристанище Гуадар в неделя, до момента в който придружаваше делегация от китайски жители за строителен план, оповестиха военните и източник от службите за сигурност.

Китай влага съществено в границите на своята самодейност " Един пояс, веднъж " в богатата на минерали провинция Белуджистан, в това число създаването на дълбоководното пристанище Гуадар, макар траялите десетилетия сепаратистки протести в региона

" Терористите са използвали леки оръжия и ръчни гранати по време на активността ", се споделя в изказване на военното крило за връзки с обществеността, добавяйки, че двама екстремисти са били убити и не са потърпевши боен личен състав или цивилни.

Не се загатва наличието на китайски жители.

Пакистански чиновник по сигурността, говорещ при изискване за анонимност, удостовери, че двама нападатели са починали при престрелка, без да има ранени в конвоя . Атаката е била ориентирана към китайски пасажери, пътуващи от летище Гуадар към строителна площадка в региона на пристанището, сподели източникът.

Сепаратистка група " Армията за избавление на Белуджистан " (BLA) пое отговорност за нападението , като сподели, че е предизвикало голям брой жертви. Но никакви други известия от региона не потвърдиха тази версия.

BLA и други войнствени групировки настояват , че Пакистан експлоатира естествените запаси на провинцията и атакуват китайските ползи, подкрепящи този развой.

Гуадар се намира покрай Ормузкия проток, основен маршрут за транспорт на нефт в Арабско море, и се създава под китайско управление.
 90 починали в железопътна злополука в Пакистан Обновена
90 починали в железопътна злополука в Пакистан

Броят на жертвите може да се увеличи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР