Екстравагантна експозиция с творения на преподаватели в специалността Мода“ в

...
Екстравагантна експозиция с творения на преподаватели в специалността Мода“ в
Коментари Харесай

20 години мода в Художествената академия

Екстравагантна експозиция с творения на преподаватели в специалността „ Мода “ в Художествената академия и на техни студенти събира търсачи на разнообразни модерно страсти в галерията на висшето образователно заведение. Изложбата е отдадена на две десетилетия от началото на приключението.

„ Изминаха 20 години от концепцията до резултата. През 1999-а се случва първият банкет на студенти за образование в новооткритата компетентност „ Мода “ в най-старото учебно заведение за изкуства в България, което е със 120-годишна история. Сформирана е катедра от дизайнери и художници, които да  развиват и предават професионалните си знания, да споделят своите триумфи и опит “, разясняват през днешния ден в Академията. Менторите коментират още, че във философията за създаване на дизайнерско мислене на студентите е заложено непрестанно актуализиране на програмата. Фокусът е върху основаване на невероятен, реформаторски артикул на стилния дизайн – надалеч от рутинното мислене и скуката. В основата на образованието по „ Мода “ са заложени университетските обичаи, съчетани със актуалния взор и развиване на образните изкуства и медиите. Всеки студент съумява да развие гения си, с помощта на правилата във връката сред арта и модата, на изобретателното и практичното мислене, предизвикани и направлявани от преподавателите. Неслучайно възпитаниците на катедрата вземат участие в влиятелни национални и интернационалните събития, имат награди от международни състезания, основават сполучливи фешън марки.

В галерията на Академията преподавателите и техните студенти демонстрират истински модели, които разкриват артистичност и авангардност. В одеждите са заложени типичен способи в модата, аранжирани със наложителната доза предизвикателство. Особено впечатляващи са силуетите – мощно разчупени и изпълнени с динамичност.  Сред работите на преподавателите емблематична е творбата „ Дрехата като статуя “ на Милка Александрова-Бучи, лекар по изкуствознание и изобразителни изкуства.  „ Въображението трансформира дрехата в артефакт, постоянно пренебрегвайки градивните и функционални правила, с цел да сътвори напълно нови форми - геометрични, аморфни, въздушни или флорални, разнообразни в своите послания и аргументи за битие. Скулптури, за които рестриктивните мерки са неприемливи “, споделя дамата, която има и серия от награди от родния модерно график. Нейният сътрудник Александър Гергинов взе участие в изложбата с модели, решени в етно визия.   
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР