Експертният екологичен съвет при РИОСВ – Монтана ще обсъди доклада

...
Експертният екологичен съвет при РИОСВ – Монтана ще обсъди доклада
Коментари Харесай

Променят устройствения план на Чупрене заради ски курорт под Минджур

Експертният екологичен съвет при Регионална инспекция за опазване на околната среда – Монтана ще разиска отчета за екологична оценка на туристическа и ски зона „ Миджур”- община Чупрене. Общият организационен проект е направен от арх. Емил Леков, който е създател и на проекта за ски-зоната в Банско, научи осведомителна организация BulNews.bg.
Туристическата зона е ситуирана в планината над Чупрене. Тя е с повърхност от 710 дка – в този момент алпийски пасища и поляни, най-вече държавна и общинска благосъстоятелност. Там би трябвало да бъде изградаена ски писта с дължина 16 км, 4 образователни плаца, ски-пътеки, влекчета, въжен превоз Идеята е туристите да нощуват в къщите за посетители в Чупрене и околните села – Репляна, Горни Лом, Долни Лом, Средогрив и Търговище.
Местните управляващи подсигуряват, че бъдещата ски-зона няма да засегне резервата Чупрене, макар че една четвърт от предпазената зона „ Миджур” би попаднала в обсега на новия план. Предвидено е водата за оборудванията да се взема от реките Покълска и Бърза река.
Биосферния резерват „ Чупрене “ е под отбраната на ЮНЕСКО от 1977 година В него са останали едни от последните местообитания на предпазени растителни и скотски типове – прилепи, влечуги, белошипа ветрушка, ливаден дърдавец. През резервата минава един от основните прелетни пътища на птиците и тук е единствената естествена популация на глухар. Резерватът е със столетни смърчови гори.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР