Експертна група е призована да приключи окончателно започнатото през 2011

...
Експертна група е призована да приключи окончателно започнатото през 2011
Коментари Харесай

Убит ли е в крайна сметка поетът Пабло Неруда от диктатурата на Пиночет?

Експертна група е призована да завърши дефинитивно започнатото през 2011 година следствие на аргументите за гибелта на Пабло Неруда, с цел да може правораздаването най-сетне да каже дали чилийският стихотворец в действителност е бил погубен от режима на военачалник Аугусто Пиночет (1973-1990), съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. 

Местни и интернационалните правосъдни и медицински специалисти се събират за минимум девет дни ,

с цел да проучват резултатите от серия проби, взети от останките на Нобеловия лауреат за литература. Неруда умира на 23 септември 1973 година, дванадесет дни след преврата на Пиночет против президента Салвадор Алиенде, непосредствен другар на поета.

" Имам усещането, че доказателствата ще доведат до изводи ,

които биха могли да бъдат дефинитивни, тъй че магистратът, който понастоящем управлява следствието, да може да вземе дефинитивно решение ", съобщи съдията-координатор Марио Кароса.

Международни специалисти към този момент единомислещо отхвърлиха през 2017 година формалната версия на военния режим :

не, Пабло Неруда не е умрял от ненадейно утежняване на рака, както написа в смъртния му акт, оповестен от клиниката " Санта Мария " в Сантяго. Те изключиха " ракова кахексия " или извънредно положение, обвързвано с развиването на злокачественото заболяване на простатата, от което поетът е страдал.

Досега обаче към момента не е доказана или изключена опцията

за съзнателно и целеустремено заразяване посредством инжектиране на микроби или бактериални отрови.

Според тази доктрина за отравяне, която не е научно изяснена, Пабло Неруда е умрял от мистериозна инжекция ,

сложена в деня преди заминаването му за Мексико, където възнамерява да отиде в заточение и да управлява опозицията против режима на Пиночет.

Теория, която специалистите биха могли да потвърдят въз основа на сведенията за токсина Clostridium botulinum ,

открит в останките на поета. Тялото на Пабло Неруда беше ексхумирано през април 2013 година от криптата, където той почива от 1992 година, в крайбрежния регион Исла Негра на 120 километра западно от столицата. 

Експертите ще предадат заключенията си на 7 март на арбитър Паола Пласа, която понастоящем управлява следствието.

Хипотезата за убийството на поета, почетен с Нобелова премия за литература през 1971 година, се появява през 2011 година, след разкритията на Мануел Арая. По това време той е млад деятел, който Чилийската комунистическа партия назначава за асистент и водач на писателя, който е неин член. 

Въпреки че поддържа тезата за убийството близо 40 години, едвам през юни 2011 година

комунистическата партия изиска правосъдно следствие, което направи допустимо ексхумацията и токсикологичните разбори.  

Неруда, който е и посланик, дипломат на Чили във Франция от 1970 до 1972 година, се усеща заплашен след военния прелом и желае да напусне страната.

Неруда ми сподели: " Отивам в Мексико, другарю, и там ще помоля света да ми помогне да смъква Пиночет. След три месеца ще го смъква. Ще желая помощ от държавните управления, от интелектуалците ", съобщи Мануел Арая пред Франс прес през 2013 година, потвърждавайки, че поетът е бил погубен. 

Появяват се свидетелства, съгласно които Пабло Неруда е бил в положително положение до фамозната инжекция ,

както и че това е ликвидиране, поръчано от диктатурата, с цел да попречи на Нобеловия лауреат да се трансформира в влиятелен неин съперник в заточение. 

Неруда споделя, че бойци от военната хунта са пристигнали да претърсят къщата, посъветвани да " надничат във всеки ъгъл ". " Тук ще намерите единствено едно рисково за вас нещо: лирика ", споделя им той.

По публични данни диктатурата на Аугусто Пиночет е довела до гибелта на към 3200 души и до измъчването на повече от 38 000 души.

От правораздаването зависи дали гибелта на един от водещите представители на испано-американската литература би трябвало да бъде добавена към този лист. За да може най-сетне Неруда да почива в мир.

Пабло Неруда е прочут най-много с любовните си поеми .

Поетът също така е бил политик от комунистическата партия и другар на президента-марксист Салвадор Алиенде, който след преврата на Пиночет на 11 септември 1973 година поставя завършек на живота си, вместо да се съобщи.

Неруда, тогава 69-годишен и болен от рак, е травматизиран от преврата ,

преследванията и убийствата на негови другари. Поетът възнамерява да замине в заточение, където може да бъде авторитетен глас против диктатурата. 

Ден преди плануваното му тръгване, Пабло Неруда е откаран с кола за спешна помощ в болница в Сантяго ,

където е подложен на лекуване за рака и други болести. Умира в болничното заведение на 23 септември 1973 година Подозренията, че диктатурата е забъркана в гибелта му, остават дълго откакто Чили се връща към демократично ръководство през 1990 година, напомня Франс прес.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР