Експертизата за влаковата катастрофа в Хитрино на звеното за разследване

...
Експертизата за влаковата катастрофа в Хитрино на звеното за разследване
Коментари Харесай

Доц. Симеон Ананиев: Може да не бъде акредитирана експертизата на транспортното министерство за инцидента в Хитрино



Експертизата за влаковата злополука в Хитрино на звеното за следствие към Министерството на превоза се притеснявам, че може и да не бъде акредитирана, т.е. да не може да се употребява. Аз не споделям, че тя е неприятна или добра, само че тя не дава отговор на условията за самостоятелност на органа. Това сподели в изявление за предаването „ Нещо повече “ доцент Симеон Ананиев, учител във Висшето транспортно учебно заведение и ръководител на Асоциацията на движимостите лица и специалисти.

" Още при започване на следствието на влаковата злополука в Хитрино беше неглижирана помощта на европейските специалисти и не беше потърсена помощ от Европейската железопътна организация, която има и такива функционалности – по искане на страните дава най-хубавите специалисти. Не ползвайки опита се стига до този тип лимитирана по подготвеност експертиза ", изясни той.

Доц. Ананиев счита, че би трябвало да бъде изработен самостоятелен одит на всички железопътни линии в страната: " Всички непрестанно се оплакват от липса на задоволително надеждна и сигурна инфраструктура. Освен Хитрино има и доста други случаи на дерайлирали влакове, при които експертизите стигат до този миг, че в множеството случаи е по виновност на превозвача без да се изследва въобще въздействието на инфраструктурата. Напоследък има по-различен метод – да се изследва цялата система ".

В изявление за „ Хоризонт “ шефът на компанията „ Булмаркет “, която е притежател на вагоните-цистерни, Станко Станков посочи, че цистерната, която се взриви, е на френска компания, дадена е чартърен на румънска компания и сертифициращия орган не е открит. Според специалистите на компанията повода за дерайлирането на влака е неприятната жп инфраструктура: " Според нашите специалисти, даже влакът да е минал с 40 км/час, пренасяне на стрелката е щяло да има и дерайлиране на вагоните е щяло да има ".

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР