Експертите следят със загриженост последното развитие около ядрения спор с

...
Експертите следят със загриженост последното развитие около ядрения спор с
Коментари Харесай

Колко близо до атомната бомба е Иран

Експертите наблюдават със угриженост последното развиване към нуклеарния спор с Иран. Агенция " Блумбърг " заяви, че инспектори от Международната организация за атомна сила (МААЕ) са разкрили в Ислямската република уран с равнище на обогатяване от 84 %. Това освен е към 20 пъти повече от позволеното, съгласно клаузите на нуклеарното съглашение, само че и се доближава до рисковото равнище от 90%, належащо за основаването на атомна бомба.

Марк Фицпатрик от Международния институт за стратегически проучвания (IISS) във Вашингтон разяснява, че не съществуват цивилен цели, изискващи толкоз високо равнище на обогатен уран. Фактът, че Иран е позволил специалистите да създадат това умозаключение, може да е част от тактиката на хардлайнерите в Техеран за оказване на по-силен напън върху Запада, счита той.

" Докато не се удостовери съществуването на високообогатен уран, не можем да вършим никакви изводи. Ако обаче е правилно, това може да е още един лост в ръцете на Техеран, с който той да се опита да си върне облекчените наказания от преди 2018 година ", споделя Фицпатрик.

Неуспешната тактика на Техеран

Това мнение се споделя и от някогашния консултант в МААЕ Бехруз Баят. " Напълно допустимо е Иран още веднъж да употребява високообогатен уран като лост за влияние ", споделя той за Дъждовни води. Според него Техеран е почнал да обогатява уран до 60% още през юни 2021 година. Международното нуклеарно съглашение от 2015 година разрешава на страната да обогатява уран за цивилен цели единствено до 3,67 %. Обогатяването сред 3 и 5 % е задоволително за производството на сила, а обогатеният до 20 % уран се употребява в нуклеарната медицина.

Иран разгласи решението си да усили обогатяването малко след началото на договарянията с новата администрация на Джо Байдън. Хардлайнерите в Техеран желаеха оптимални отстъпки. Главният договарящ на Иран Али Багери Кани даде обещание " положително ново съглашение " в изявленията пред ирански държавни медии, само че проектите му не се реализираха.

Умишлено обогатяване или механически проблем?

" Досега Иран публично обогатява уран до 60% ", изяснява още Баят, който е и нуклеарен физик. Той счита, че е допустимо Техеран да е обогатил малко количество до по-високото равнище без предизвестие за да покаже, че към този момент е покрай 90%, нужни за изработката на нуклеарна бомба.

Официално Иран отхвърля да се стреми към основаването на нуклеарно оръжие или да обогатява уран над 60 %. Говорителят на Иранската организация за атомна сила (AEOI) Бехруз Камалванди упрекна " Блумбърг " в " изкривяване на обстоятелствата ". В нейната обява се споделя още, че инспекторите на МААЕ са разкрили високообогатени уранови частици в тръбите, свързващи центрофугите за обогатяване на уран. Инспекторите ще проверяват дали Иран е създал материала съзнателно или концентрацията се е получила в следствие от непредвидено струпване. Възможно е това да се дължи на механически проблеми - нещо, което към този момент се е случвало в предишното.

Техеран упорства за анулация на глобите

Говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани даде обещание, че Техеран ще си сътрудничи с МААЕ. По думите му страната му остава ангажирана с Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие и споразуменията, подписани с МААЕ. Иран желае и продължение на договарянията за възобновяване на нуклеарното съглашение. " Суровите и едностранни наказания, наложени от Съединените щати на Иран, би трябвало да бъдат анулирани и всички страни би трябвало отговорно да се върнат към съглашението ", съобщи представителят.

Материалът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР