Експертите на ЮНЕСКО са потвърждили опасенията за Пирин на българските

...
Експертите на ЮНЕСКО са потвърждили опасенията за Пирин на българските
Коментари Харесай

ЮНЕСКО потвърждава опасенията за Пирин на екозащитниците

Експертите на ЮНЕСКО са потвърждили опасенията за Пирин на българските природозащитни организации, оповестиха от екокоалицията " За да остане природа в България “. Тя цитира проекторешение https://whc.unesco.org/en/soc/3665 на Комитета за международното завещание на ЮНЕСКО, което ще бъде гласувано на годишната среща на организацията през юни 2018 година в Бахрейн.

В него българското държавно управление се приканва да не ползва признатите в края на декември 2017 година промени в настоящия проект за ръководство на Национален парк " Пирин ", до момента в който планът за нов проект не се подложи на екологична оценка. Международната организация също по този начин приветства решението на Върховния административен съд от май 2018 година, с което бе отхвърлено решението на министъра на околната среда да не се прави екологична оценка на новия проект за ръководство на Пирин.

Българското държавно управление би трябвало да показа екологичната оценка на проекта за инспекция от страна на ЮНЕСКО, когато тя стане подготвена. Подготвеният нов проект за ръководство, финансиран напълно с европейски средства, планува строителство върху 12,5 пъти повече повърхност от националeн парк " Пирин " по отношение на в този момент и позволява сечи на гори върху 60% от територията на парка, показват от " За да остане природа в България ".

Тя осведоми и за оповестен отчет https://whc.unesco.org/document/167994 от консултативната задача на IUCN (Международния съюз за запазване на природата) в Национален парк " Пирин ", извършена през март 2018 година Мисията беше изискана от ЮНЕСКО, само че е платена от българската страна.

В отчета се показва, че проектът за ръководство на парка не е единствено рамков документ, а би трябвало детайлно да разказва какво може да се прави в националния парк и обект на международното естествено завещание на ЮНЕСКО. Документът изисква цялата визия за развиване на ски туризма да бъде залегнала в новия проект за ръководство, който обаче би трябвало да е подложен на екологична оценка, показана и утвърдена от ЮНЕСКО.

Критикуват се плануваните режими за сечи в горите и паша в Пирин и се упорства водохващанията в парка да се употребяват само за питейни потребности, не за произвеждане на неестествен сняг. Критикува се и неналичието на научна основа в квалифицирания нов проект за ръководство и се упорства Българска академия на науките да бъде включена в изследванията по-активно, осведомят от екооалицията.

И проекторешението на ЮНЕСКО, и отчетът от задачата на IUCN показват експертната оценка за действителното положение на Пирин като обект от Световното завещание на ЮНЕСКО. Изискванията за качествена експертиза и съблюдаване на закона, които тези документи постановат, са в унисон със мощния публичен напън от страна на хилядите хора, излезли да стачкуват в поддръжка на Пирин в над 50 града в България и чужбина за запазване на националния парк, добавя се в известието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР