Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърдиха наличието

...
Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърдиха наличието
Коментари Харесай

Международната агенция за атомна енергия откри противопехотни мини в Запорожката АЕЦ

Експерти от Международната организация за атомна сила (МААЕ) потвърдиха съществуването на мини наоколо до Запорожката атомна електроцентрала, окупирана от съветските войски. Това се споделя в изказване на МААЕ.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и се намира по поречието на река Днепър в Херсонска област.

По време на ревизия в неделя екипът на МААЕ е видял " няколко мини, ситуирани в буферната зона сред вътрешните и външните бариери на обекта ".

Мините са ситуирани в зона с стеснен достъп, недостъпна за личния състав на централата. Екипът не е забелязал нито едно от устройствата " в границите на вътрешния периметър на обекта ".

" Наличието на такива експлозиви на площадката е несъвместимо със стандартите за сигурност на МААЕ и управлението за нуклеарна сигурност и основава спомагателен психически напън върху личния състав на централата ", сподели генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси .

Според предварителната оценка на специалистите на организацията детонацията на тези мини не би трябвало да засегне нуклеарната сигурност на централата.

През последните седмици специалистите на МААЕ, които направиха инспекции на територията на станцията, не откриха тежка военна техника.

На представителите на МААЕ обаче продължава да е отхвърлен достъп до покривите на реакторите и до турбинните зали на електростанцията.

В началото на юли украинският президент Володимир Зеленски сподели, като се базира на украинското разузнаване, че Русия е сложила експлозиви на покривите на няколко енергоблока на атомната централа. Москва отхвърля обвиняванията.

Ситуацията към централата е причина за безпокойствие, откогато съветските сили поеха контрола над нея скоро откакто Кремъл стартира пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 година Руските сили окупираха по-голяма част от украинската Запорожка област при започване на войната, само че не и регионалния център Запорожие.

Организация на обединените нации неведнъж предизвестява, че може да се стигне до приключване на радиация. Делегация на МААЕ посети централата през септември 2022 година и прикани за основаване на зона за сигурност към нея - предложение, което Москва отхвърли.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР