Експерти на ЮНЕСКО препоръчаха Венеция и нейната лагуна да бъдат

...
Експерти на ЮНЕСКО препоръчаха Венеция и нейната лагуна да бъдат
Коментари Харесай

ЮНЕСКО иска Венеция да бъде защитена

Експерти на ЮНЕСКО предложиха Венеция и нейната лагуна да бъдат добавени към листата със застрашено културно-историческо завещание.

Причина за апела е, че Италия не прави задоволително, с цел да отбрани града от въздействието на изменението на климата и всеобщия туризъм, съобщи Reuters.

Експертите на Центъра за международно завещание на ЮНЕСКО постоянно преглеждат положението на 1157 обекта на международното завещание на културната организация на Организация на обединените нации, а на среща в Рияд през септември комисия от 21 държави-членки на ЮНЕСКО ще прегледа повече от 200 обекта и ще реши кои да добави към листата с рискове.

За близо 10 от тези обекти специалистите предлагат на страните членки да ги слагат в листата. Други места, предложени да бъдат включени в листата с рискове тази година, са градовете Киев и Лвов в Украйна.

Според ЮНЕСКО коригиращите ограничения, препоръчани от италианската страна, са " сега незадоволителни и не са задоволително подробни ". И още- Италия не е комуникирала по резистентен и значителен метод от последната си сесия на Комитета през 2021 година, когато ЮНЕСКО заплаши да сложи Венеция в черния лист.
 Италия забрани влизането на круизни кораби във Венецианската лагуна
Италия забрани влизането на круизни кораби във Венецианската лагуна

За да бъдат предпазени природата и културният образ...

От Агенцията се надяват, че " сходен надпис ще докара до по-голяма отдаденост и готовност " на локални и национални заинтригувани страни за справяне с дългогодишни проблеми.

Говорител на общината на Венеция разгласи, че градът " деликатно ще прочете препоръчаното решение, оповестено от Комитета за международно завещание на Центъра за ЮНЕСКО, и ще го разиска с държавното управление ".

Венеция, известна със своите канали и културни забележителности, от години се бори с всеобщия туризъм. Само за един ден по време на карнавала през 2019 година към 193 000 души се натъпкаха в историческия център.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР