Експерти на ООН по правата на човека призоваха за независими

...
Експерти на ООН по правата на човека призоваха за независими
Коментари Харесай

Експерти на ООН настояват за разследване на военни престъпления във войната между Израел и Хамас


Експерти на Организация на обединените нации по правата на индивида приканиха за самостоятелни следствия на хипотетични военни закононарушения и закононарушения против човечеството, осъществени в Израел и палестинските територии от 7 октомври насам.

Морис Тидбол-Бинц, специфичен докладчик на Организация на обединените нации за изтезанията без съд и присъда, и Алис Джил Едуардс, специфичен докладчик за изтезанията, направиха взаимно изказване, в което подчертаха нуждата от " бързи, транспарантни и самостоятелни следствия " и търсене на отговорност, съобщи Агенция Франс Прес.

" Независимите следователи би трябвало да получат нужните запаси, поддръжка и достъп, с цел да организират бързи, задълбочени и безпристрастни следствия на закононарушения, за които се твърди, че са осъществени от всички страни в спора ", се споделя в изказването.

" Задължението да се проверяват военни закононарушения и закононарушения против човечеството, в това число всеки акт на ликвидиране по бързата процедура или извънсъдебно, изтезания или други похищения против човешкото достолепие, е главно правно обвързване. "

Коментарите им пристигнаха на фона на четиридневна пауза в безмилостните военни дейности, откогато Хамас стартира невижданите си офанзиви в Израел на 7 октомври, при които съгласно израелски публични лица починаха 1200 души, най-вече цивилни.

Според държавното управление на Хамас в Газа военната акция на Израел е предизвикала гибелта на 15 000 души, най-вече цивилни, в това число хиляди деца.

Независимите специалисти се назначават от Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида, само че не приказват от името на Организация на обединените нации.

В изказването си те приканват интернационалната общественост да подсигурява, че всички виновни за най-сериозните нарушавания на правата - изключително тези, които носят управителна роля - ще бъдат " неотложно изправени пред съда ".

Експертите акцентираха, че " няма отминалост " за военните закононарушения и закононарушенията против човечеството, които попадат в обсега на така наречен универсална пълномощия.

Това значи, че съдилищата във всяка страна могат да преследват виновните лица, без значение от тяхната народност и страната, в която са осъществени закононарушенията.

" Насърчаваме всички страни да играят самодейна роля в идентифицирането на главните обвинени причинители и да спомагат за улеснение на наказателното гонене посредством правилото на взаимната правна помощ ", обявиха те.

Снимка: БГНЕС

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР