Експерт: Промяната на границите не решава проблемите на Балканите, всички

...
Експерт: Промяната на границите не решава проблемите на Балканите, всички
Коментари Харесай

Експерт: Промяната на границите не решава проблемите на Балканите, всички ще бъдат засегнати

Експерт: Промяната на границите не взема решение проблемите на Балканите, всички ще бъдат наранени
Съединени американски щати наивно имат вяра, че с смяната на границите на Сърбия и Косово ще се откри дефинитивно решение на казуса. Това съобщи пред Радио „ Свободна Европа “ Едуард Джоузеф, професор в Университета „ Джонс Хопкинс “, който е взел участие в многочислени дипломатически задачи на Балканите.

Той счита, че дейностите на съветника на американския президент Джон Болтън, който счита, че Белград и Прищина би трябвало да бъдат оставени сами да се договорят, в действителност се предизвиква опцията за смяната на границите.

Професор Джоузеф счита, че концепцията за замяна на територии като решение ще набере инерция.

"Друг въпрос е дали Белград и Прищина ще могат съответно да се спогодят кои територии ще бъдат част от това съглашение. Съществува и доста сериозен въпрос, който е дали могат да бъдат предотвратени негативните последствия от такова решение за Босна и Херцеговина, Македония и сърбите на юг от Ибър. Мисля, че ще бъде нужен спомагателен ангажимент на интернационалната общественост, в това число на Вашингтон, с цел да се предотвратят сходни последствия", безапелационен е специалистът.

Посланието на Болтън, че Вашингтон не изключва опцията за териториални корекции, в случай че Белград и Прищина се спогодят, Джоузеф окачестви като най-важното изказване на един американски представител за този район от 1991 година, когато тогавашният американски държавен секретар Джеймс Бейкър съобщи, че не е техен проблем, че Югославия се разпада.

"Болтън главно повтаря същата позиция, наблягайки, че Съединени американски щати не се интересуват по какъв начин Белград и Прищина ще решат казуса. Това е наивно и малко изказване, тъй като не взема поради последствията от сходно решение", предизвести специалистът.

Той уточни, че въпреки това статуквото не подхожда на никоя страна. Сърбия не може да влезе в Европейски Съюз, нито Косово – в Европейски Съюз и Организация на обединените нации, в случай че не бъде реализирано взаимно съглашение.

Отбелязвайки, че президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи са провели прекалено много частни срещи, Джоузеф напомни, че опозицията в двете страни се опълчва на концепцията за замяна на територии. Той се спря и на термина, който се употребява - териториални корекции.

"Понятието "корекция" допуска, че е съществувала историческа неточност, която в този момент би трябвало да се поправя. Може да се допусна, че става дума за териториалната организация по време на Йосип Броз Тито, когато някои общини със сръбско болшинство се присъединени към Косово, а други с албанско болшинство - към Сърбия", посочи американският специалист.

"Тито се опасяваше от привлекателността на Косово за Албания, на Македония за България, както и на Войводина за Унгария. Това е единствената причина, заради която Войводина и Косово не са получили статут на републики, въпреки че имаха всички атрибути, в това число и вътрешни граници", означи професорът.

Той счита, че възможна смяна на границите би насърчила и останалите на Балканите.

“Много сърби в Република Сръбска не преглеждат Босна и Херцеговина като лична татковина, нито се усещат лоялни към властта в Сараево. Дори в случай че Вучич и Тачи разгласят, че съглашението за смяна на границата сред Сърбия и Косово се отнася единствено за този случай, кое би предотвратило сърбите в Република Сръбска да изискат самостоятелност? Защо техните сънародници от Косово могат да се причислят към Сърбия, а те не могат, без значение от другите условия. Ако Република Сръбска се отдели от Босна и Херцеговина, тогава хърватите също ще изоставен. Каква ще бъде реакцията на бошнаците? Ще разрешат ли страната им да се разпадне без пердах? Става дума за съществени затруднения ”, предизвести Джоузеф.

Според него същото важи и за албанците в Македония. Той чака, че при сходен вид на развиване Косово неизбежно ще се сплоти с Албания. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР