Експерт откри нов стар теч на водите, които захранват яз.

...
Експерт откри нов стар теч на водите, които захранват яз.
Коментари Харесай

Експерт с екшън план за възстановяването на водния баланс в яз. Студена

Експерт откри нов " остарял теч " на водите, които зареждат бент. Студена. Дава екшън проект за възобновяване на водохранилището и възобновяване на водата за Перник в най-кратки периоди. Той изследва един не толкоз прочут водоизточник на язовир Студена – Палакарийският воден канал. Идеята му е той да бъде наведен в деяние. Това излиза наяве от пост на инж. Атанас Русев във Фейсбук групата " ВОДА за Перник ".
Инж. Русев е часът от екипа, препоръчан в края на ноември от някогашния регионален шеф на Перник Ирена Соколова, която беше уволнена поради водната рецесия и нерегулираното равнище на водата в язовир Студена. Според ZaPernik.com инж. Атанас Русев е инженер, хидролог и спелеолог и дружно с екипа си изследва региона над язовира от над 35 години. Според информацията на уеб страницата " спешният му проект за решение на водната рецесия в Перник е бил утвърден от държавното управление ".
По данни на инж. Атанас Русев и екипа му има опция до Коледа да бъдат подхванати три незабавни дейности, които да подат действително сред най-малко 300-700 л/с чиста питейна вода непрекъснато към бент. Студена. Чрез системата " Палакарийски воден канал -> р. Струма -> Губилищата -> извор Врелото -> бент Студена ".
Оказва се, че спешният проект на експерта и екипът му е бил задействан през днешния ден (18 декември), когато дружно с екипи на Министерство на вътрешните работи са обходили и анализирали обстановката по този маршрут. Той ще бъде показан пред жителите на Перник в две елементи, излиза наяве от поста на Русев. Вторият стадий от проекта се чака да " стартира след 5 дни ".
При проучване на региона екипът му се натъква на ново източване на бент. Студена. Вижте в идващото видео.

По думите на Атанас Русев този канал може да организира до 930 литра в секунда вода към басейна на язовир Студена, само че... " Този канал, на това място е строшен и незнайно кой е отклонил съвсем цялата вода в незнайно направление. И сега този канал, вместо да превежда цялата вода от планината надолу към басейна на река Струма и язовир Студена, тази вода отпътува незнайно къде ".
" Съвместно с Министерство на вътрешните работи и с екипа сме на място на противозаконното отклоняване на Палакарийския воден канал. Да виждате някъде надзорен водомер??? Тази вода повече от 10 години към този момент не отива в Яз Студена, за където е предопределена ", споделя още Русев.
Авариен проект в три дейности:
1. За Палакарийският воден канал - Спешно възобновяване на цялостната функционалност на Палакарийския воден канал. (Направена е цялостна ревизия и мероприятия от нас по цялото продължение на канала през последните 2 месеца.) За голямо страдание този канал сега е съвсем изцяло дискредитиран като елементи от него са унищожени, или водата е пренасочена съзнателно в друга посока.
* Палакарийският воден канал е част от оборудването бент. Студена - той е планиран и издигнат от необикновено съобразителни инженери, които са планували опцията да прибавят вода към бент. Студена от големия водосборен регион на р. Палакария (по-голям от този на самата р. Струма в горното й течение). Водата от него се влива в коритото на р. Струма и от там постъпва в бент. Студена. Палакарийският воден канал е с дължина 8.8 км. и може да организира оптимално 930 л/с. Неговото голямо преимущество (при зимни условия) е, че се намира на относително ниска надморска височина приблизително 1320 м и всички обединени водоизточници (7 каптажа) в него идват от големи скатове на планината с южно ревю.
2. За река Струма и Губилищата - Трябва незабавно да се почистят губилищата за оптималната проводимост за постъпващата вода.
* Водата от Палакарийският воден канал се влива в р. Струма и единствено след 1.7 км и 70 м по-ниско, всички води в коритото на р. Струма по време на маловодие, потъват подземен в 12 съществени губилища. От тук (при маловодие) цялата вода се транспортира подземен за към 25 - 35 часа в голямата пещерна система Екстрем-Врелото, с цел да излезе след почти 5 километра по права линия и 150 метра по-ниско, през извора Врелото. По-надолу по течението на реката, има друга група напълно обособени и самостоятелни губилища, които зареждат пещерната система Духлата (18 км дължина) - двете групи губилища са разграничени естествено функционално от друга геоложка конструкция преминаваща през коритото на р. Струма, изяснява инженера в поста си.

3. За изворът Врелото - най-важно съгласно инж. Русев е да се подсигурява, че по-големите водни количества, които ще постъпят от Палакарийския воден канал, както и цялата вода от извор Врелото, ще отидат непосредствено в язовир Студена.
Както Actualno.com писа в края на ноември беше направена изключителна провекра по информация на някогашния Областния шеф на Перник за отклонение на води за язовир Студена. При осъществения оглед на водоизточник " Врелото " беше открито, че водата постъпва във водовземна шахта, като дребна част от нея се води към язовир „ Студена “. От шахтата, чрез тръба водата отива в помпена станция „ Крапец “ и водоснабдява град Радомир. Тази скица на подаване на вода към град Радомир е разрешена само в изискванията на спешна обстановка. Още за схемата на източване можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.
*Изворът Врелото е най-големият карстов извор в Боснешкия карстов регион, с най-малък дебит 78 л/с и оптимален над 2000 л/с. Зад извора се намира голямата пещерна система Врелото, която изследваме от 1990 година насам с дължина над 8 километра към този миг, с капацитет да нарасне на 60-80 км дължина! Изследвали сме подземната река в продължение на няколко километра подземен и сме открили, че тази пещерна система може да организира големи водни количества - евентуално надхвърлящи и 10 000 л/с., в случай че ги одобри. В пещерата Врелото постъпват и други подземни притоци към главната подземна река, от други водосборни региони разнообразни от този на р. Струма, идващи още веднъж от Витоша. Изворът Врелото се намира на 500 метра от чашата на язовир Студена и на към 30 метра по-високо от междинните водни равнища на бент. Студена, и по натурален гравитачен път се влива в язовир Студена. Има построено остаряло водовземно оборудване (за ПС Крапец -> Радомир), което е претърпяло през времето груби модификации след първичното му създаване преди повече от 40+ години и сега (при маловодие) вкарва цялата налична вода, която извира, във водовземното оборудване (било е планувано към 1/4 да постъпва в него, а другата част да се отича към бент. Студена).
" Моля жителите да не демонстрират непотребна самодейност и интензивност по отношение на описаните мероприятия с оглед бързото им и вярно осъществяване. При нужда от помощ или подпомагане ще публикация тук в групата обществено от какво се нуждаем. " Завършва поста си инж. Русев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР