Експериментите с ракетни самолети имат дълга история в Германия. В

...
Експериментите с ракетни самолети имат дълга история в Германия. В
Коментари Харесай

Самолетът, който убиваше пилотите си

Експериментите с ракетни самолети имат дълга история в Германия. В поредност дръзки каскади, през 20-те години автомобилният производител Фриц Опел опитва с монтирането на барутни ракети към разнообразни транспортни средства – от коли до железопътни вагони. Тези опити приключват с построяването на Lippisch Ente, който на 11 юни 1928 година става първият пилотиран аероплан, летящ с ракетна мощност. По-късно през 30-те години производителят на самолети Ернст Хайнкел подхваща поредност от опити за създаване на ракетен мотор с течно гориво, който да се употребява в самолети. Първия си триумф Хайнкел среща през март 1937 година, когато модифициран винтов мотор He-112 лети с ракетна мощ за 30 секунди. След това той конструира дребния He-176, който на 20 юни 1939 година става първият аероплан, който излетява, лети и каца единствено с ракетна мощност.

Но до момента в който Хайнкел има огромни очаквания за ракетните самолети, немското въздушно министерство несъмнено не е толкова въодушевено. При първото му проявление на He-176 генералберст Ернст Удет, общоприет шеф по оборудването на Луфтвафе, възкликва: „ Искате да летите с това? То няма крила… “

В реалност, когато вижда самолета да лети, Удет изпада в гняв, заявявайки: „ Това не е аероплан, оставете го на мира! Забранявам ви да летите още веднъж. “

Дори проява пред висши нацистки представители, в това число Адолф Хитлер на 3 юли, не съумява да окаже въздействие и Германия влиза във Втората международна война с обикновените си общоприетоо задвижвани самолети. Но действителностите на войната скоро ще принудят висшото командване да промени решението си. От 1942 година Кралските военновъздушни сили и военновъздушните сили на Съединените щати стартират съгласувана стратегическа бомбардировачна акция против Германия и окупират Европа, удряйки градове, фабрики и други цели непрекъснато. Луфтвафето, изтъняло до краен предел от нахлуването на Хитлер в Русия и в продължителен дефицит на хора и гориво, не съумява да се оправи с врага и по тази причина приканва за бърз, на ниска цена ракетен аероплан, който може да спре вълната на съюзнически офанзиви.

 HWK 109-509 A

HWK 509 на Hellmuth Walter

Такъв самолет се появи от работата на двама пионери в авиацията. Единият е Александър Липиш, дизайнер на новаторските Ente, който в съдействие с DFS, Германският проучвателен институт за аероплан, се пробва да създаде неповторим високоскоростен безопашен лайдер. През 1939 година Липиш напуща DFS и занася своя дизайн на производителя на самолети Месершмит, който кръщава самолета Me-163. Скоро Месершмит стартира да опитва като инсталира на 163 революционен нов ракетен мотор, планиран от Хелмут Валтер, който също е проектирал и мотора за пионерския He-176. „ Студеният “ мотор Walter R-1-203, в началото създаден да подкрепя претрупани транспортни самолети да излетят от земята, употребява водороден пероксид и натриев перманганат, с цел да генерира пара под високо налягане, произвеждайки около 4500 нютона.

Резултатът е аероплан с невиждани характерности. На 2 октомври 1941 година пилотът-изпитател Хайнрих „ Хайни “ Дитмар лети с прототипа Me-163A до рекордната скорост от 1615 километра в час, ставайки първият водач, надвишил 1600 км/ч (1000 благи в час) в полет. Три години по-късно Дитмар ще лети с усъвършенствания модел 163B до 1818 км/ч – връх, който няма да бъде счупен от реактивен аероплан в продължение на съвсем десетилетие. Скоростта на нанагорнище на Комет също надалеч надвишава тази на всеки актуален аероплан, като може да се изкачи на височина 12 километра за по-малко от 4 минути. Това от своя страна изисква от водачите да поддържат специфична диета с ниско наличие на фибри, с цел да се предотврати прекомерно неприятното и мъчително разширение на газовете в червата им. Дори и без мощ Комет демонстрира превъзходни характерности на ръководство, като водачите оповестяват, че самолетът е съвсем невероятно да се завърти отвън надзор или да загасне.

И въпреки всичко все пак прелестно показване, Komet бързо се показва и като извънредно рисков аероплан за пилотиране. Сред главните му дефекти са колесниците. За политане Komet е екипиран с елементарна двуколесна система, която се изхвърля незабавно откакто самолетът се подвига от земята, а за кацане има прибиращ се вентрален плъзгач. Ако обаче водачът не помни да удължи плъзгача или да го отключи, ударът от кацането може да аргументи тежки пострадвания. В реалност, по време на създаването на самолета трима от главните му водачи – Хайни Дитмар, Руди Опиц и Хана Рейч – претърпяват съществени гръбначни увреждания и фрактури на черепа заради твърдо кацане и прекарват няколко месеца в болница, с цел да се възстановят.

Но най-голямата заплаха идва от мотора на Komet. HWK 509 на Хелмут Уолтър, който задвижва Me-163B, работи на композиция от две горива: „ T-Stoff “, мощно съсредоточен водороден пероксид; и „ C-Stoff “, 30% примес от хидразин хидрат и метанол. Тези горива са хиперголни, което значи, че когато се смесят, те неотложно и доста мощно експлодират. Фактът, че и двете са безцветни течности, значи, че случаите са постоянно срещани, както в тази ситуация с един трагичен наземен екипаж, който несъзнателно изсипва резервоар с T-Stoff в аероплан, съдържащ малко количество C-Stoff. Както споделя създателят Уилям Грийн: „ Преди да осъзнае мащабите на грешката си, останките му бяха разпръснати фино по цялата писта. “

Това значи, че би трябвало да се внимава доста при зареждането на Komet, като пропелентите се зареждат един по един и моторът се изплаква с вода сред полетите. Но макар тези ограничения, доста самолети и екипаж са изгубени вт детонации още преди самолетът да напусне земята. Още по-лошото е, че T-Stoff е мощно корозивен и може да свали плътта от костите за секунди. Той също по този начин е податлив да реагира даже с най-малките частици нечистотия или органични субстанции, разграждайки се мощно до пара и О2, което значи, че може да се съхранява единствено в контейнери, облицовани със стъкло или гланц. Докато на водачите на Комет са издадени специфични летателни костюми, устойчиви на киселина, азбест, всяко кацане с останало гориво в резервоарите, евентуално ще доведе до катастрофa.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР