Експерименти показват, че четенето обогатява речника, увеличава обща култура и

...
Експерименти показват, че четенето обогатява речника, увеличава обща култура и
Коментари Харесай

2 в 1: Ето как ще преборим стреса и ще станем по-умни

Експерименти демонстрират, че четенето обогатява речника, усилва обща просвета и просветеност!

Всички сме чували, че четенето може да сътвори същински чудеса за нашето психическо здраве, за настроението и възприятията ни. Съществуват голям брой обстоятелства, които потвърждават, че четенето на книги е в действителност потребно занятие.

Според изследване на откриватели от Университета на Съсекс, четенето е най-ефективният метод за борба със напрежението – най-малко спрямо музиката, разходките или пиенето на чаша кафе в някое умерено заведение. Хората, взели участие в опита, са понижили равнищата си на стрес с над две трети единствено след шест минути четене, написа „ Труд ”.

Освен това е потвърдено, че четенето е един от най-ефективните способи да успокоите съзнанието си и да го подготвите за сън. Други опити демонстрират, че хората, които четат художествени творби и се усещат прочувствено свързани с историята, имат по-силна емпатия в същинския живот.

Изследователи от Университета на Охайо пък настояват, че колкото повече четем, толкоз повече започваме да се припознаваме в основните герои и започваме да прилагаме техния поведенчески модел. Това значи, че едно положително четиво може да ни стимулира да стартираме да търсим любовта на живота си, да осъществим своите цели на живота или просто да следваме нечий добър образец.

Всеки път, когато четете, вие упражнявате мозъка си. Когато срещнете нови думи, вие научавате смисъла им и ги съхранявате в краткотрайната си памет. Експерименти потвърждават, че четенето забавя стареенето на мозъка.

Освен това, когато четете, вие непрекъснато попадате на нови думи и изрази, които не използваме във всекидневието. Четенето освен обогатява речника ви, само че и усилва вашата обща просвета и просветеност.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР